Venstre er Årets Europeer 2021

Pressemelding

For første gang har et norsk politisk parti snudd fra «nei» til «ja» i EU-spørsmålet. Lørdag kl. 12:30 tildeles Årets Europeer 2021 til partiet Venstre, som gjennom det siste året har bidratt til en fornyelse av den norske Europa-debatten i forbindelse med landsmøtevedtaket høsten 2020.

– Mange av argumentene som ble brukt under EU-avstemningen i 1994 er utdaterte. Vi trenger en fornyet Europa-debatt, og da er det gledelig at Venstre har bidratt til til dette ved å snu i EU-spørsmålet, sier Knut André Sande, leder av Europeisk Ungdom.

Europeisk Ungdom deler ut den prestisjetunge prisen Årets Europeer til den personen eller organisasjonen som har gjort en særskilt innsats for den norske EU-saken eller europeisk samarbeid. For 2021 er dette partiet Venstre.

Pristildelingen ble vedtatt av landsstyret i Europeisk Ungdom etter en åpen nominasjonsprosess. 

– EU-samarbeidet har utviklet seg mye de siste tiårene. Vi trenger EU for å løse vår tids utfordringer, og da er det fint at stadig flere ser mulighetene som EU byr på, sier Sande.

Selv om Venstre fram til nå har vært mot norsk medlemskap i EU, har partiet stått fjellstøtt på EØS-avtalen og resten av Norges samarbeidsavtaler med EU. Nå har partiet endelig blitt et ja-parti.

Kunnskapsminister og leder i Venstre, Guri Melby, er beæret over å motta prisen.

– EU-kampen i 1994 handlet om et annet EU enn vi har i dag. Da var EU en klimasinke, nå er det EU som leder veien. Da var EU fremdeles en vest-europeisk klubb, nå favner unionen store deler av kontinentet. Og EU er virkelig en motor for større frihet og muligheter for europeere flest, sier Guri Melby. 

I fjor var det Den norske Helsingforskomitéen som mottok prisen. Tidligere prisvinnere inkluderer også Ine Eriksen Søreide (2019), Espen Barth Eide (2018) og Jens Stoltenberg (2003).  

Fakta:

  • Europeisk Ungdom er en partipolitisk uavhengig ungdomsorganisasjon med rett over tusen medlemmer. Organisasjonen kjemper for å gjøre EU bedre, økt kunnskap om Europa i Norge og at Norge skal samarbeide mer med våre europeiske naboland. 
  • Årets Europeer er en pris som deles ut årlig av Europeisk Ungdom til en person eller organisasjon som har engasjert seg for europeisk samarbeid i Norge.