Våren da Europa kom til hektene

Leder av Europeisk Ungdom, Andreas Brandt hadde i går et innlegg i Drammens Tidende. Det kan leses her eller nedenfor.

Innlegget ble publisert 14.05.17. 

Våren da Europa kom til hektene

Nylig valgte det franske folk en ny president og en ny retning for Frankrike. Resultatet av dette valget er at Frankrike står igjen med Europas kanskje mest EU-vennlige president. Franskmennene har sagt nei til isolasjon og nasjonalisme, og ja til samarbeid og fellesskap, på tross av spådommene fra populister på ytre høyre og ytre venstre. Emmanuel Macron kan bli en ny start for Europa.

Samtidig som vi gratulerer det franske folk med valget er det med en bismak. Nasjonalisten, populisten og rasisten Marine Le Pen nådde helt til siste valgomgang.

Dette er en del av et mønster der vi de siste årene har sett at denne typen partier gjør det relativt bra. Likevel kom aldri «den populistiske våren» som ble spådd ved årsskiftet. Siste halvdel av 2016 fremstår mye mørkere enn første halvdel av 2017. Norbert Hofer ble ikke President i Østerrike, Gert Wilders parti ble mindre enn antatt, og Marine Le Pen ble ikke president i Frankrike. Det franske valget kan være begynnelsen på slutten for den europeiske høyrepopulismen.

Likevel må ikke dette være en hvilepute.

For hvis vi vil populismen til livs trenger vi djerve politikere både i nasjonalstatene og i EU, som makter å ta tak i så vel de sosiale problemene store deler av den europeiske befolkningen opplever, og løse vår tids største kriser, slik som klimakrisen og flyktningkrisen.

Da er jeg sikker på at mange av svarene ligger på Europeisk nivå. Verken de sosiale utfordringene eller klima og flyktningproblematikken kan ene og alene løses nasjonalt i en stadig mer globalisert verden.

Det som skulle bli en vår i populismens tegn kan i så måte bli våren da det europeiske prosjektet startet sin revitalisering. Nå må Macron vise hva det betyr å være en representant for den unge, progressive og EU-positive generasjonen som nå vokser fram i Europa.

Da må han evne å vise at grenseløse utfordringer krever overnasjonale løsninger.