Valget vi ikke delta i – en oppsummering

10395848_10152400689150412_8723284499082049621_n

Stanislav Stanchev er leder i Europæisk Ungdom Danmark, og brukte våre t-skjorte da han ga sin stemme i EP-valget

Nytt av året har vært at flertallssammensetningen skal avgjøre hvem som blir president av kommisjonen. Denne endringen kom som følge av Lisboa-traktaten i 2009. For å få fram skillelinjene mellom kandidatene har det blitt arrangert en rekke direktesendte tv-debatter. En utfordring har vært de språklige barrierene. Dessverre snakket to av kandidatene sine egne språk under den ene debatten.

Vår paraplyorganisasjon, JEF, har vært på en busstur for å besøke 10 europeiske byer. Målet har vært å mobilisere spesielt ungdom til å stemme i valget. Denne turen er et godt eksempel på tiltak som kan øke oppslutningen rundt valget.

Europeisk Ungdom sitt budskap de siste ukene har vært at dette er et valg vi burde deltatt i. Norge har implementert 80% av lovverket i EU, og EUs lovgivning regulerer rundt 70% av alle saker i norske by- og kommunestyrer. Det meste av vår handel går med EU, vi stemmer sammen med EU i FN og vi har felles klimalovgivning. Likevel tror enkelte at vi er for forskjellige til å forenes om det vi allerede står for. Europeisk Ungdom mener det ikke holder med en statsråd i regjeringen. Det er på høy tid at Norge får stemmerett i EU.

Vi feiret avslutningen på valget valgvaker flere steder i Norge. I Oslo, Hordaland og Rogaland fulgte EU-interesserte resultatene som tikket inn gjennom hele kvelden. En god oppsummering av resultatene kan du finne på Europaparlamentets svenske sider.

valgvake