Valg i Nederland: Dette bør du vite

Av Simen Eriksen

 

I dag går Nederland til valgurnene etter en valgkamp som har vært både en påminnelse om tonen i fjorårets amerikanske valg og en forsmak på hva slags temperatur vi kan forvente i resten av valgene som kommer i Europa i år. Her er min oppsummering av hva du kan forvente av valget, og hva du bør følge med på i kveld. Jeg vil gjerne takke min gode venn og hobbyanalytiker Kenneth Haug for mye god hjelp mens jeg skrev dette.

Nederlands nasjonalforsamling sitt underhus består av 150 seter, og man trenger deltakelse eller parlamentarisk støtte fra halvparten av disse for å danne regjering. Det store spørsmålet i år blir hvorvidt man kan finne et godt regjeringsalternativ uten populistpartiet PVV eller om de vil klare å gjøre seg nødvendige for å skape et flertall. Her kommer mine tips til hva du bør følge med etter i kveld.

 

Fra debatt mellom statsminister Mark Rutte og høyrepopulist Geert Wilders. Bilde fra dw.com

Fra debatt mellom statsminister Mark Rutte og høyrepopulist Geert Wilders. Bilde fra dw.com

 

Kommer den populistiske bølgen til Europa?

Det riktigere spørsmålet er kanskje hvorvidt det eksisterer noe sånt som en populistisk bølge, men Geert Wilders høyrepopulistiske parti Partij voor de Vrijheid (PVV) ligger an til å gjøre et godt valg. I målingene har han tapt seg den siste uken, og det liberalkonservative regjeringspartiet Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) ligger igjen an til å bli størst, men spørsmålet for alle som er nervøse etter valget i USA er fremdeles hva fasiten blir i dag. Kommer Wilders til å slå meningsmålingene og overraske verden? Svaret er sannsynligvis nei, men han kan fortsatt skape problemer for husfreden, som vi skal se i svaret på neste spørsmål.

 

Blir det regjering?

C68WZQSWkAAB1SL

Slik det ligger an akkurat nå ser det ut som at en regjering uten PVV vil kreve et samarbeid mellom fire partier, noe som kan være lettere sagt enn gjort. Meningsmålingene tilsier at stemmene vil være spredt relativt jevnt utover mange forskjellige partier, noe som gir VVD et svært åpent spørsmål om hva slags koalisjon de kan få med seg i regjering eller få parlamentarisk støtte fra. Det som er verdt å følge med på her er hvor store de sittende regjeringspartiene VVD og PvdA blir, og hvor mange ekstra seter VVD kommer til å trenge for å danne et flertall for en regjering. Og apropos PvdA…

 

Hvor total blir kollapsen for arbeiderpartiet?

I det som etter de siste årene i Storbritannia nesten kan kalles en trend, ligger det sosialdemokratiske partiet Partij van de Arbeid (PvdA) an til å omtrent gå til grunne. I de siste målingene får de et sted mellom 9 og 13 seter i nasjonalforsamlingen, ned fra 38 i forrige valg. For sosialdemokrater i Norge kan resultatet for PvdA være interessant å følge med på i seg selv. Det viser også et klart symptom på hvorfor regjeringsdannelse kan bli en forvirrende og vanskelig prosess, som er at ingen partier ligger an til å få så mye som 30 seter en gang (til sammenlikning med VVD sine 41 seter og PvdA sine 38 i 2012), og at mange av dem er ca. jevnstore.

 

Wildcard: Kan CDA bli en trygg havn?

I et svært dramatisk valg i 2002 ble det kristendemokratiske potetpartiet Christen-Democratisch Appèl (CDA) en trygg havn for velgere. Kort tid før valget raste de opp på målingene og ble største parti. De står i sentrum av politikken og er et svært ukontroversielt alternativ som kan passe for mange i mangel på et bedre alternativ. I de siste målingene ligger de an til å bli tredje største parti, men historien tilsier at de fortsatt kan ha rom for å vokse.

 

Hvor mye større blir partimangfoldet?

En annen ting som har definert denne valgkampen er tilstrømmingen av nye partier som ser ut som de kan komme inn i nasjonalforsamlingen, inkludert blant annet de høyrevridde Voor Nederland og Forum voor Democratie, det nederlandske Piratpartiet og DENK, et parti som retter seg særlig mot den tyrkisk-nederlandske befolkningen. Alle disse har en reell mulighet til å få seter i nasjonalforsamlingen. I et valg hvor hvert sete kan ha noe å si for regjeringsdannelsen er disse verdt å følge med på.

 

Verdens største eldreparti?

Som en kuriositet på tampen ligger eldrepartiet 50+ an til å kunne få så mye som 10 seter i nasjonalforsamlingen. Hvis dette skjer vil det være det beste valget for et særinteresseparti for eldre i historien. Politisk ligger de relativt sentrumsnært, og vil ikke nødvendigvis være en enormt viktig brikke for å danne regjering, men det er uansett spennende å notere seg.

 

Med andre ord er det bare å ta fram popkornet, det blir en spennende kveld med mye å følge med på. Jeg kommer til å følge live-oppdateringene på www.dw.com og videostrømmen til www.euronews.com. Og husk å krysse fingrene!

Simen Eriksen er sentralstyremedlem i Europeisk Ungdom og aspirerende valgnerd.