United 2013 er igang!

Peter Gitmark sparket sommerleiren igang

Etter en busstur fra Europahuset spekket med quiz, vitser og historier over høyttaleranlegget, samlet Europeisk Ungdom seg i går på Hove leirsenter. Ungdom har tatt turen fra hele Norge, Norden og andre deler av Europa, for å komme på Europeisk Ungdoms sommerleir United 2013.

Leder Agnes Árnadóttir åpnet sommerleiren med varme ord til nye og gamle deltakere, samt et tilbakeblikk på året som har gått. Blant de store hendelsene ble utdelingen av fredsprisen til EU nevnt.

Leiren ble sparket i gang samme kveld med et foredrag fra Peter Gitmark, stortingsrepresentant for Høyre og medlem av Europabevegelsen. Temaet var solidaritet og Norges rolle i Europa, og foredraget satte en høy standard for det faglige innholdet på leiren.

United 2013 skal være en blanding av både kunnskap og moro, og den internasjonale aftenen samlet deltakerne på tvers av landegrensen. Deltakerne fikk se mange ulike innslag med rot i de ulike kulturene, deriblant islendingenes selvlaget musikal som omhandlet den onde statsministeren som satte en stopper for Islands EU-medlemskap.

– Sommerleiren går over all forventning! Både de sosiale og de faglige arrangementene går som på skinner, og stemningen kunne ikke ha vært bedre, smiler nestleder Nikolai Fjågesund som har planlagt store deler av leiren.

I dagene som kommer skal temaet ekstremisme tas ved roten, og målet er at deltakerne skal sitte igjen med en dypere forståelse av hva ekstremisme og ekstreme holdninger går ut på og hvordan de arter seg.

– Europa har i alle tider vært preget av sterke holdninger, og det er ingen hemmelighet at ekstreme bevegelser har dukket opp i både Sverige, Ungarn og Hellas. Vi mener den beste måten å kjempe mot disse på er kunnskap og forståelse, så temavalget for årets sommerleir er både viktig og spennende, sier sentralstyremedlem og ansvarlig for sommerleiren, Anine Andresen.

United 2013 bruker emneknaggen #EUsommer på Twitter.