Unge stemmer i COP21

I forkant av klimaforhandlingene har også ungdom fra hele verden samlet seg i Paris for å bidra til og følge klimaforhandlingene. Dette er viktig ettersom vi er den første generasjonen som kommer til å kjenne på klimaforandringene og den siste som kan gjøre noe for å forhindre dem.

12309297_10206212127477049_1028736733_n

Paris: Anna Tangen Eide foran lokalene der klimaforhandlingene pågår.

Det er mange som vil hevde at det er nå eller aldri. Europeisk Ungdom følger forhandlingene fra hele Europa, fra Tromsø, Oslo, Brussel og i selve byen der forhandlingene pågår, Paris. Anna Tangen Eide (17) er 2. nestleder i Rogaland Europeisk Ungdom. Hun har deltatt i ungdommens klimakonferanse gjennom bistandsorganisasjonen Plan. COY11 (conference of the youth) arrangeres for å sikre en forbindelse mellom ungdom og  selve forhandlingene. Anna har høye forventninger, men også tiltro, til partene som sitter rundt forhandlingsbordet.

– EU har en veldig viktig og sentral rolle på COP21, sier Anna. De er en av de store partene som skal komme til enighet og består av land fra hele Europa. Jeg tror at de har veldig mye innflytelse på hva som skjer. Norge har også vært klare på at vi skal være ambisiøse og vi gjør det veldig bra under forhandlingene så langt, hevder hun.

Vi må stille krav til politikerne

– Jeg synes det er veldig viktig at ungdom blir hørt, for det er faktisk vi som er ofrene, fortsetter Anna. Vi er den første generasjonen som kommer til å kjenne på klimaforandringene og den siste som kan gjøre noe med det. Derfor er det veldig viktig at statsledere og landene som sitter i forhandlingene hører på oss.

Sentralstyremedlem Rannveig van Iterson (25), som har vært med på å utforme kampanjen Spar CO2 – bli hjemme, er langt på vei enig med Anna. – Det er essensielt at unge stemmer blir hørt og tatt med inn i klimaforhandlingene. Det er tross alt vår framtid det er snakk om! Vi har mange gode løsninger for framtiden, og også viljen til å leve opp til dem. Likevel er vi avhengige av at statslederene blir enige om ambisiøse tiltak, og faktisk gjennomfører målsetningene, avslutter hun. Rannveig følger forhandlingene tett fra Brussel, hvor hun jobber som praktikant hos miljøorganisasjonen Bellona.

Optimistisk for fremtiden

Annas oppgave i Paris er å representere Plan International. Hun jobber med ungdom fra hele verden for å legge press på politikerne og spesielt den norske delegasjonen.

– Det er et stort trykk på klimatoppmøtet i år. Spesielt etter det mislykkede møtet i København i 2009, hvor de ikke kom frem til mye. Vi trenger en bindende internasjonal avtale nå, hvis ikke kan konsekvensene bli katastrofale. Det er viktig at vi er ambisiøse under forhandlingene og at vi tar ansvar, og etter fem dager her, begynner jeg å tro at dette kan løses. Jeg har møtt så mange inspirerende og engasjerende unge mennesker de siste dagene og jeg er sikker på at vi sammen kan komme til et mål. Paris er ikke slutten på klimautfordringene, det er begynnelsen, avslutter hun.

Europeisk Ungdom mener at:
  • EU og Norge ikke bare har en mulighet, men også et ansvar, for å sikre en global, juridisk bindende avtale i Paris-forhandlingene.
  • Norge må samarbeide tettere med EU for en grønnere europeisk energi‐ og klimapolitikk.
  • EU har et ansvar for å hjelpe utviklingsland over klimafiendtlige stadier i utviklingen og rett over på klimavennlige løsninger.
Om COY

Conference of Youth (COY) arrangeres i forkant av de internasjonale klimakonferansene (COP) i regi av FNs klimakonvensjon (UNFCCC). Gjennom konferansen får ungdom tilstedeværelse i forhandlingene og tar del i prosessen på lik linje som andre interessenter – forskere, frivillige organisasjoner, urfolk, fagforeninger, lokale myndigheter, bønder og bedrifter. På denne måten blir unge stemmer også reflektert i Klimakonvensjonen.

Artikkelforfatter: Camilla Walstad.