Ungdomspolitikerne inntar scenen

Gjør som jeg gjør, ikke gjør som jeg sier, er et uttrykk som beskriver den tredje dagen på United 2013.

Deltakerne ble drillet i debatteknikk i fire ulike grupper, hvorav leder for Unge Høyre Paul Joakim Sandøy hadde sagt seg villig til å ta det øverste nivået. Men han slapp ikke unna med å fortelle hvordan det gjøres, og ble sendt ut i en paneldebatt mot andre ungdomspolitikere.

– Dette blir ikke en ja eller nei-debatt, for det er strengt tatt ikke nødvendig å diskutere hos Europeisk Ungdom, åpnet nestleder Nikolai Fjågesund debatten med.

Temaet for debatten fulgte den røde tråden til United 2013, og dreide seg om ekstremisme i Europa. I panelet hadde Paul Joakim med seg Atle Simonsen (FpU), Runar Mæland (UV), Stefán Sigurbjörnsson (Young Social Democrats, Iceland), Agnes Árnadóttir (Europeisk Ungdom) og Mads Opheim (Ungdom mot EU).

– For noen år siden skjøt man hverandre på gaten i Balkan, og vi er kommet en lang vei siden den gang, sa Atle Simonsen i sitt åpningsinnlegg.

Stefán Sigurbjörnsson snakket om den spesielle situasjonen Island har vært gjennom, og hvordan krisen hadde påvirket landet. Han understreket hvordan gamle venner, som Norge og Danmark, hadde nølt med å gripe inn.

– Det endte jo med at Færøyene tilbød oss kriselån, sa Sigurbjönsson til latter fra salen.

Den kritiske situasjonen i både Ungarn og Hellas ble brukt for å eksemplifisere hvordan man ønsker å skylde på noen i krisetider, og hvorfor høyreekstreme partier vokser opp.

– Den europeiske unionen har vel egentlig vært i krise siden tidenes morgen, men det betyr at de også er vant til å håndtere problemer. En sterk europeisk stemme er viktig verktøyet for å kontrollere ekstreme holdninger, sa Paul Joakim Sandøy.

I Europa har det dukket opp mange nye partier de siste årene, og et veldig spesielt fenomen har vært komikere og kjendiser som starter egne partier. Både det italienske partiet «Five Star Movement» og “The best party” på Island har blitt startet av komikere. Til tross for at det høres latterlig ut, sier det mye om den politiske situasjonen i Europa.

– Vi har ikke en fascist, men en klovn som borgermester, sa Sigurbjörnsson.

Debatten endte med en spørsmålrunde hvor debatantene filosoferte over hvilken retningen EU vil ta i fremtiden, samt hva salgs  forhold Norge vil ha til EU.

– I guess federalism is the solution we got, siterte Paul Joakim Sandøy til slutt.

 

Følg United 2013 på Twitter med emneknaggen #Eusommer.