Ukrainske protester mot vraking av avtale med EU

Oxleay/(CC BY 2.0)Etter at den ukrainske regjeringen vraket handelsavtalen med EU i forrige uke har det vært store protester i befolkningen. Titusener marsjerte søndag med EU-flagg i hånden for å vise sin misnøye med regjeringens beslutning.

I går kveld skulle representanter fra EUs 28 medlemsland feire inngåelsen av en historisk frihandelsavtale med Ukraina. En feiring ble det imidlertid ikke noe av da Ukrainas president Viktor Janukovitsj forrige uke vraket avtalen med EU til fordel for en russisk-ledet handelsavtale med Russland, Hviterussland og Kasakhstan. Denne helomvendingen har dels vært forklart som et resultat av et stort press fra Russland som har truet Ukrainske myndigheter med gassnekt, handelsboikott og importrestriksjoner og til dels fordi Ukraina ikke ønsker å følge EUs krav om å løslate fengslede Julia Timoskjenko.

Europeisk Ungdom har pågående demokratiprosjekter i Øst-Europa, har hatt kontakt med sine samarbeidspartnere i Ukraina som beskriver situasjonen som svært skuffende.

– Folket identifiserer seg som Europeere og ønsker å ta del i det europeiske samarbeidet, sier internasjonal leder Sarah-Stephanie Skjoldevik. Hun forteller videre at Øst-Europa-prosjektet til Europeisk Ungdom handler nettopp om å få til et tettere samarbeid mellom ungdom i Ukraina, Azerbaijan, Armenia, Hviterussland, Moldova og ungdom i EU og resten av Europa.

Europeisk Ungdom har full forståelse for frustrasjonen i den ukrainske befolkningen og håper de vil bli hørt. Neste års Øst-Europa-prosjekt skal avholdes Ukrainas hovedstad Kiev i forbindelse med valget. Prosjektets tema er å øke ungdoms bevissthet i Kiev og de andre deltakende landene i Øst-Europa om betydningen av valgdeltakelse for et velfungerende demokrati.