Ukens nyhet: Skottland sier nei til løsrivelse

Torsdag denne uken avholdt skottene folkeavstemning om hvorvidt de skulle forlate den britiske unionen. Dagen etter kom resultatet: 55 % stemte nei til løsrivelse, 45 % for.  Hva betyr dette for unionen – og hvor går veien videre?8014566302_7b6fd69a70_b

 Det var i 2011 at The Scottish National Party ble valgt inn i Skottlands parlament. Partiet, som jobber for skotsk uavhengighet, lovet at landet skulle få avholde en folkeavstemning om hvorvidt de skulle forlate den britiske unionen. Det siste året har vi sett storstilte kampanjer fra både ja og nei-siden, og flere kjendiser har den siste tiden kastet seg inn i kampen.

Europa er et kontinent som har blitt formet av krig og ofte har man kriget nettopp på grunn av landegrenser og spørsmål om selvstendighet. Skottenes folkeavstemning har derfor blitt ansett som et viktig symbol for andre separatistgrupper i Europa, som for eksempel baskerne i Spania.

Mens ja-siden har fokusert mye på det økonomiske og hevdet at skottene vil få beholde mer av inntektene fra oljeindustrien, har nei-siden stilt spørsmålstegn til nettopp dette: Det har vært påpekt at landet verken ville få beholde pundet som valuta, eller automatisk få innvilget EU-medlemskap.

Det er viktig å poengtere at Skottland ikke automatisk hadde løsrevet seg fra unionen, om ja-siden hadde fått flertall. De hadde ”kun” fått et mandat til å fremforhandle en løsrivelse. Statsminister David Cameron lovet raskt mer makt til det skotske parlamentet. Det gjenstår å se: 55 % kan absolutt ikke karakteriseres som et overveldende flertall, og det har blitt påpekt at landet nå er splittet i to. Cameron har også utnevnt Lord Robert Smith til å lede arbeidet med nye reformer for skotsk selvstyre. Det er nå den virkelige forhandlingen begynner.