Ukens nyhet: Ny Europakommisjon tiltrådt

15601858242_e140405d84_z

© European Union 2014 – European Parliament

Forrige uke ble det kjent at den nye Europakommisjonen har blitt godkjent og i går tiltrådte den nye kommisjonen. Hvem er med i den nye Europakommisjonen – og hva har det å si for EUs utvikling de neste årene?

Europakommisjonen er som kjent EUs utøvende organ og 10. september presenterte den nye kommisjonspresidenten, Jean-Claude Juncker, sitt forslag til utnevnelse av nye kommissærer. Disse forslagene har de siste ukene blitt diskutert flittig gjennom høringsprosesser i Europaparlamentet.

Kommisjonen består, i tillegg til presidenten, av en representant fra hvert medlemsland: I alt vil Juncker ha ansvar for å lede 27 kommissærer. Juncker er selv medlem av EPP (European’s People Party), som er en sammenslutning av kristendemokratiske og konservative partier.

Kommisjonspresident Juncker har vært svært opptatt av at kommisjonen under hans ledelse vil jobbe for økt vekst og sysselsetting i Europa. Det er også høyst nødvendig. Arbeidsledigheten i Europa er fortsatt høy og det er ofte unge mennesker som blir stående uten jobb. Juncker har tidligere presentert fem mål han har for EU i tiden framover. Øverst på listen er da nettopp arbeidet for økonomisk vekst og jobbmuligheter, en mer effektiv energipolitikk, videre den nye handelsavtalen mellom USA og EU, en reform av den monetære unionen og ikke minst å gi et svar på det britiske spørsmålet.

Europa har med andre ord flere uløste utfordringer og det blir spennende å følge den nye kommisjonens arbeid i tiden fremover.

Ønsker du å lese mer om godkjennelse av Europakommisjonen? Det kan du gjøre her.