Ukens nyhet: Hva skal du lese i julen?

BøkerDet er snart tid for juleferie. Lurer du hva du skal lese? Vi har funnet frem til bøker som alle har et felles tema: Europa. På listen finner du alt fra skjønnlitteratur, til fakta og biografier.

Skrevet av Linn-Aurora Wengen

 

Verden av i går av Stefan Zweig

Mer enn noen annen europeer opplevde Zweig de gleder og ikke minst grusomheter som har formet kontinentet og preget vår europeiske historie. Han vokste opp i Wien, i tryggheten av det tusenårige østerrikske monarki, en tid han selv beskrev som ”frihetens gullalder”, men skulle i løpet av livet oppleve to ødeleggende verdenskriger. Gjennom sine erindringer – skrevet i eksil – viser Zweig at idéen om Europa er en drøm.

 

Europaveien: EU, krisen og vi andre av Kjetil Wiedswang

I boken forteller Wiedswang historien om de som bygde Europa, og de som forsøkte å finne en Europavei for landet som ikke ville være med. I kjent, skarp stil tar Wiedswang oss videre med på en reise gjennom ulike europeiske stereotypier, til Europaparlamentet og unionsstriden i vårt eget land. Det lille EU-leksikonet bakerst kan de fleste dra nytte av.

Grenser av Roy Jacobsen

Romanen tar for seg betydningen av grenser, både de synlige og usynlige. Etter krigen utgir belgieren Markus seg for å være blind. Markus forteller sin historie til vennen Robert og han forteller om krigens elendighet, menneskelige tap og umulige valg.

Europa: En reise gjennom det 20. århundret av Geert Mak

I boken tar Mak med leseren på en reise gjennom Europa i det 20. århundret. Underveis tar han oss med til begivenhetene som har preget vår historie. Reisen begynner i Paris i 1900 og avsluttes i Sarajevo i 1999. Boken er stor og tung, men det er jo også Europas historie. Anbefaler også å se dokumentarserien, som har blitt sendt på NRK.

The Exile Returns av Elisabeth de Waal

I boken følger man den jødiske professor Adler, som velger å reise fra USA og tilbake til Wien etter andre verdenskrig. Gjenkomsten skal ikke vise seg å bli lett, for store deler av Europa er ødelagt – og også hjemlandet.

Mot Europa av Paal Frisvold

Mot Europa er skrevet av tidligere leder av Europabevegelsen, Paal Frisvold. Han spør om Norge egentlig tilhører Vest-Europa? Fra 1905 til 1994 har Norge motsatt seg det meste av europeisk og internasjonalt samarbeid. Hvorfor er det slik? 20 år etter folkeavstemningen er Frisvold med på å fornye europadebatten i Norge.

Jernburet av Asle Toje

Dette er oppfølgeren til boken Rødt, hvitt og blått som kom ut i 2013. Toje har nok en gang reist rundt i Europa, fra Kaliningrad ved Østersjøen til Burgas ved Svartehavet. Her setter han elitenes liberale internasjonalisme opp mot folkeviljen. For betyr egentlig felles grenser felles løsninger? Man skal ikke undervurdere verken betydningen eller viljen til nasjonsbygging i Europa.

Lés Miserables av Victor Hugo

Mange har sett filmen fra 2012, men hva med å lese boken? Victor Hugo var en ekte føderalist og allerede i 1849 snakket han om et ”United States of Europe”. I den skjønnlitterære klassikeren Lés Miserables følger vi en rekke mennesker, blant dem Jean Valjean, i årene mellom 1815 til 1832. Det er urolige år i Europa og ikke minst i Frankrike. Do you hear the people sing?

Det norske paradoks av Erik Oddvar Eriksen og John Erik Fossum (red.)

Denne boken handler om Norges forhold til Den europeiske union. Norge har gjennom EØS-avtalen valgt å stå både innen –og utenfor. Hvordan påvirker det folkestyret? Boken har flere bidragsytere, blant annet Eirik Holmøyvik, Cathrine Holst og Helene Sjursen.