Stemningsrapport fra Arendalsuka

Arendal er kanskje selve symbolet på sørlandsidyll. Små restauranter og kafeer ligger tett i tett blant gamle trehus langsmed små smakebiter på havet. Dagene er svale og tempo gynger i takt med båtene i havnen. Men én uke i året braker kaoset løs.

Partytelt i alle farger settes opp på de små torgene, og grupper av mennesker fra Norges organisasjoner kler seg opp i like t-skjorter og kaster buttons, boller og brosjyrer etter de som tør å våge seg forbi. Rett ved kirken i sentrum har Europeisk Ungdom og Europabevegelsen slått opp et oransje telt med mulighet til å snakke med nysgjerrige fjes på tre kanter.

– Intensjonen med denne uken er å skape en uformell arena hvor næringsliv møter politikk, og vi deltar på Arendalsuka for å fortelle om EU, EØS, Europa og alt der i mellom. Vi har fått en flott plassering som gjør at vi kan dele ut brosjyrer til forbipasserende og slå av en prat for de som måtte ønske det, sier leder Agnes Árnadóttir.

Flere lokallag har sendt ned medlemmer av Europeisk Ungdom for å delta på standen. Alle har de fått utdelt de nye t-skjortene med teksten «iEuropa» på. Sammen med Europabevegelsen lanseres det til høsten en portal for kunnskap om Europa-spørsmål kalt nettopp «iEuropa», og det kunne ikke ha vært en bedre kick-start for kunnskapsspredning enn den første dagen i politisk gate.

Selv om noen arendalitter har blitt skremt bort av alt levenet og bråket, bugner det over av program for de som ikke skyr en folkemengde. Politiske debatter, åpning på åpning av valgkampen og konserter finner sted i Arendal.

Europeisk Ungdom forblir i Arendal frem til søndag.