SMS: You are a part of a mass-disturbance

flickr/Susan NYC (CC BY 2.0)Demonstrasjonene mot de nye udemokratiske lovene i Ukraina har fått fatale konsekvenser. To mennesker skutt og drept. Nå får demonstranter SMS om at de kan havne i fengsel i 15 år.

«Dear subscriber, you are registered as a participant in a mass disturbance». Denne meldingen våknet ukrainske demonstranter til i dag. 

Det som startet som en misnøye med regjeringen har utviklet seg til et samfunn som er vanskelig å skille fra det i George Orwelles bok 1984.

Det går rykter om at regjeringen har lokalisert mobiltelefoner som befant seg i området der demonstrasjoner foregikk på mandag, og i ettertid sendt ut SMS for å skremme vekk eventuelle deltakere. Regjeringen selv nekter for dette. Etter de nye lovendringene kan deltakere i «mass disturbance», masse-forstyrrelse, få en fengselsstraff på opptil 15 år.

Staten, det er meg!

– Hvis provokatørene ikke stopper vil ikke myndighetene ha annet valg enn å bruke makt de ifølge loven har rett til for å sikre sikkerheten til vårt folk, sa statsminister Mykola Azarov til den russiske TV-kanalen Vesti 24. 

Men det er nettopp loven som er roten i problemene. Det ukrainske parlamentet vedtok i forrige uke en rekke omstridte lovendringer som begrenser friheten til det ukrainske folk. Én av endringene forbyr nesten all form for demonstrasjoner. 

Les mer: Europeisk Ungdom fordømmer nytt diktatur

Tidligere har regjeringen vist at de vil bryte båndet med Den europeiske union, og heller bevege seg mot Russland. Det fikk deler av den ukrainske befolkningen til å ta til motmæle.  Titusener marsjerte med EU flagg i hånden for å vise sin misnøye med regjeringens beslutning.Etter stort press fra Russland, som har truet med gassnekt og bygge handelhindringer rundt Ukraina, gav landet etter. Resultatet blir at Ukraina går i retning en handelsavtale med Russland.

Frihet, likhet og brorskap

Konsekvensene av regjeringens beslutningene, har ikke bare gjort dem upopulære og fått folk ut i gatene. Til nå har det også kostet to mennesker livet. De skal angivelig være skutt og drept av ukrainsk politi. I de ukrainske gatene kastes det brannbomber, stein, tåregass og sjokkgranater. 

– Ukrainerne fortjener like mye som noen andre de grunnleggende frihetene. Det er klart at folket identifiserer seg som europeere og ønsker å ta del i det europeiske samarbeidet. Øst-Europa prosjektet til Europeisk Ungdom handler om nettopp dette: å integrere Ukraina, Georgia, Azerbajdsjan, Armenia, Hviterussland og Moldova i EU. Den siste utviklingen i Ukraina går imot det Europeisk Ungdom jobber for i regionen, og det folket i Ukraina ønsker for fremtiden, sier internasjonal leder Sarah-Stephanie Skjoldevik.

Europeisk Ungdom oppfordrer alle til å endre profilbildet og coverphotoet på Facebook for å vise sin sympati til den ukrainske befolkningen. Bli med oss og si NEI til et nytt diktatur i Europa.