Setter energi på kartet

Denne helgen reiste Europeisk Ungdom sammen med Natur og Ungdom til Berlin for å studere fornybar energi, samarbeidet mellom EU-landene hvordan Tyskland ligger an med prosjektet Energiewende.

En vertikal vindmølle, laget for å vise at strøm også kan produseres i liten skala.

I løpet av den fire dagers lange turen besøke gruppen flere organisasjoner og bedrifter, samt den norske ambassaden i Berlin. Høydepunktet for mange var en vindmøllepark 45 minutter utenfor Berlin. Her fikk gruppen komme inn i en vindmølle og se hvordan den fungerer fra innsiden. En vindmølle kan i gjennomsnitt forsyne 1500 hus med strøm i løpet av et år. Samtidig trengs ganske like vedlikehold for å holde vindmøllen i gang.

Tyskland vedtok nylig en lov som prioriterer produksjon og konsum av fornybar energi framfor fossil energi. Det betyr at en husstand eller fabrikk skal få strøm fra for eksempel en vindmølle hvis det er mulig, før strøm eventuelt leveres fra en kullkraftverk.

– En mulig løsning er å bygge ut et felleseuropeisk strømnett som vil kunne levere fornybar energi i større grad. Sola skinner eller vinden blåser alltid i Europa et sted. Det bør vi utnytte mye bedre, sier leder i Europeisk Ungdom, Nikolai Fjågesund.

I tillegg besøkte gruppen InnoZ, en innovativ bedrift som forsker på såkalte «Micro Smart Grids». Dette er enkelt fortalt små strømkretser som effektiviserer både produksjon og konsum av strøm.

– Norge har mye å lære av våre europeiske naboer når det kommer til nyskapende løsninger. Vi må rett og slett tenke litt nytt og utfordre de de store aktørene mer, sier leder i Europeisk Ungdom, Nikolai Fjågesund.

Vil du vite mer? Ta kontakt med Nikolai Fjågesund.
Telefon: 46430515
Epost: nikolai@europeiskungdom.no