Påfyll av EU-batteriene

“Dette er jo som et slags mekka for oss!” sa en av deltakerne på Europeisk Ungdoms studietur til Brussel forrige uke, og mer rett kan man nesten ikke ha.

– Når medlemmene våre hver dag jobber for å spre kunnskap om EU, EØS og Europa er det viktig å passe på at også de får påfyll, sier leder Agnes Árnadóttir.

De aller fleste av de store EU-institusjonene holder til i den europeiske hovedstaden, og turen ble lagt til besøkssenteret til Parlamentet og til selve kommisjonen. I et interaktivt museum fikk deltakerne mulighet til å gjennomgå EUs og Europas historie, og få en dypere forståelse av hvorfor EU ser ut som det gjør i dag. I tillegg ble det holdt en grundig presentasjon av kommisjonens oppbygning og hvordan politikk i EU blir laget.

Pre-lobbyisme

– Den aller beste måten å forstå hvordan politikk blir til på, har vært ved å besøke ulike lobbyistgrupper. Måten nordmenn må drive politikk på i Brussel er fascinerende og samtidig latterlig. Det er virkelig en omvei å stå utenfor EU-systemet, forteller nestleder Nikolai Fjågesund.

Besøkene til både NHO, Bellona Europa og ulike mingletreff har gitt deltakerne en unik måte å forstå hvordan nordmenn jobber opp mot politikere i Brussel på. Samtidig har deltakerne vært innom ESA for å få høre om jobben de gjør og få høre om ulike muligheter for ungdom i Brussel.

– Det er jo farlig å ta med en haug med ihugga EU-tilhengere ned hit. NHO, Bellona Europa og ESA kommer til å drukne i søknader, smiler nestleder Elise Øygaren.

Ikke bare alvor

I løpet av turen har det sosiale samholdet vært prioritert svært høyt. Samlede middager, gåturer rundt om i byen og en strålende avslunting i verdensutstillingsbyggverket fra 1958, Atomium, har bidratt til å gjøre turen til en strålende anledning for medlemmer til å knytte og videreutvikle båndene til hverandre.

– Europeisk Ungdom skal være et sted hvor alle trives og hvor alle kan være med på tur. Jeg tror jeg snakker for en samlet gruppe når jeg kan si vi alle sammen har hatt en helt fantastisk flott tur, avslutter Árnadóttir som takker alle deltakerne for turen.

 Bilder fra turen ligger både på Instagram under hashtaggen #europeiskungdom og på Facebook-siden vår.