Hei 2017! Og 2016? Good riddance.

Godt nytt år! Vi går inn i 2017 med håp om at det skal bli et bedre år enn fjoråret.

Med denne årskavalkaden skal vi ta dere gjennom årets store øyeblikk. Året 2016 ble blant annet definert av politiske kamper, flyktningskrise, terrorfrykt og konflikt.

JANUAR – MARS

Året startet med fullt fokus på flyktningskrisen. Nikolai, daværende leder av Europeisk Ungdom havner i en debatt med Kathrine Kleveland i Nei til EU om handelsavtaler.

Emil André Erstads artikkel “Mitt Europa” skaper inntrykk og debatterer Europas rolle i flyktningskrisen, mens Nikolai spør “hvor er solidariteten?”

Emilio Morenatti / AP

Emilio Morenatti / AP

Den årlige vinterkonferansen avholdes.

David Cameron forhandler frem en avtale han kan legge på bordet hjemme, i håp om at britene vil forbli i EU. Kravene kom tidlig fra begge sider. I februar-mars foregår flere toppmøter i håp om å møtes på midten, mellom EU og Storbritannia.

Polen blir satt i søkelyset av EU, under spørsmål om de har brutt egen grunnlov ved å innsette den nye Regjeringen.

I tillegg trer den mye kritiserte avtalen mellom EU og Tyrkia i kraft.

I mars angripes Brussel av terrorangrep; Zaventeem og metrosystemet rammes og dreper 32 mennesker.

APRIL – JUNI

Nederland avviser EU-avtalen med Ukraina. Seieren for “nei”-siden har blitt sett på som en seier for populistene, mens Alexander Van der Bellen vinner valget i Østerrike for første gang. Resultatet blir utfordret av hans politiske motstander fra Frihetspartiet, og valget må avholdes på nytt. Van der Bellen vinner også det nye valget og blir innsatt som ny president.

Hellas sine økonomiske problemer er enda ikke løst, og de får utlevert enda en pakke av den europeiske sentralbanken.

71,8 % av britene bestemmer. 51,9 % mener at britene skal melde seg ut av den Europeiske Union. En trist dag. Nigel Farage, nei-kapteinen i UKIP, erklærte valgtap tidlig på kvelden til tross. David Cameron gikk av etter en intens valgkamp, som blant annet endte med at Jo Cox mistet livet. Den røde nei-bussen ble også et heftig debattema. Theresa May overtar statsministerboligen Downing Street 10, konstaterer senere at “Brexit is Brexit”, og tar med seg blant annet rabbagasten Boris Johnson som utenriksminister i sitt kabinett.

Stefan Wermuth / REUTERS

En ny morgen står overfor Storbritannia, morgenen etter folkeavstemningen. Winston Churchills statue, mannen bak «united states of Europe», ser utover London.   FOTO: Stefan Wermuth / REUTERS

JULI – SEPTEMBER

Terrorangrepet i Nice dreper 85 personer på Marseille-dagen når en truck kjører gjennom en folkemengde samlet på stranden. I Tyrkia er det statskupp. Forholdene i NATO-landet forverres utover høsten – med utvisninger, utreiseforbud og kontroll av blant annet akademikere. I tillegg ble den russiske ambassadøren skutt av en attentatmann i landet, ikke lenge etterpå. Forholdet mellom Tyrkia, NATO og Russland er verre enn på lenge. 

Federica Mogherini, EUs “ utenriksminister” sa det følgende om situasjonen: «We fully support the democratic and legitimate institutions. However, there is no justification for the response to circumvent fundamental rights and freedoms.» Som respons har Erdogan truet med å bryte flyktningsavtalen med EU, men har enda ikke gjort alvor av disse ordene.

I juli avholdes sommerleiren til Europeisk Ungdom, UNITED – med deltakere fra hele Europa. I august følger EU-akademiets gjenoppståelse – åtte av organisasjonens dyktigste medlemmer dro til Brussel for vår toppskolering. Neste måned, september, avholdte vi vårt landsmøte, hvor vi stemte frem flere gode vedtak og blant annet valgte nytt sentralstyre, landsstyre, valgkomité og internasjonalt utvalg.

Utover høsten kommer flere utkast til stortingsprogram fra partiene. FrPs programkomité foreslår blant annet å følge ungdomspartiet ved å si nei til EU – noe vi håper vil forandres på deres landsmøte.

OKTOBER – DESEMBER

Det er folkeavstemning i Italia om en rekke ulike foreslåtte grunnlovsreformer. Det italienske folket sier nei, og Matteo Renzi, Italias statsminister, varsler sin oppsigelse. Den tidligere utenriksministeren Paolo Gentiloni tar over for ham i desember. 

Det viktigste valget i denne perioden er likevel det amerikanske presidentvalget i november der Trump vinner valgmennene mot Hillary Clinton, og erklæres president av TV2 allerede kl 6 på morgenen.

Storbritannia befinner seg i ulike juridiske tvister om ratifiseringen av artikkel 50 i Lisboa-traktaten som åpner for utmelding av den Europeiske Union. EU forbereder seg på forhandlinger, mens Erna Solberg i januar kritiserer Storbritannia for manglende forhandlingserfaring. Mange mener britene ikke er klare over hva som står foran dem, og ser for seg kaos.

Gode nyheter: Paris-avtalen, den mest ambisiøse og omspennende klimaavtalen noen sinne, trer endelig i kraft i EU-landene 4. oktober. Når vi snakker om avtaler, settes den kontroversielle TTIP-avtalen på hold.

Foto: Jean-Claude Juncker

Foto: Jean-Claude Juncker, via twitter

 

ÅRET 2016 OG ÅRET 2017

2016 har vært et spesielt år for verden. For oss, har mye av nedturene engasjert hjemme. I etterkant av Brexit opplevde vi en drastisk medlemsøkning, og vi endte året med nok betalende medlemmer til å fortsette medlemsveksten i år!

Vi i Europeisk Ungdom ser vår samfunnsrolle som viktigere enn noen gang, og vi håper dere er like gira som oss for å jobbe for europeisk samarbeid i årene som kommer. Første mål: 2017. Vi er klare for et nytt år! Vi tror fortsatt på Europa; at de gode løsningene kommer i form av felles lovvedtak.

Takk for at dere er medlemmer hos oss! 

Sentralstyret

Sentralstyret 2016 / 2017