Oppdrag: Snikdemokratisering

Et reisebrev av Henrik Kildahl:

Å reise inn i Hviterussland kan være litt skummelt. I hvert fall når man i utgangspunktet driver regimekritisk organisasjonsarbeid. Man kan jo spørre seg hvorvidt diktatoren Alexander Lukashenko ville ønske fem delegater fra Europeisk Ungdom velkommen til landet, om han visste hensiktene våre, og at vi er godt skolerte på områder som demokrati, ytringsfrihet og EU. Vi skulle nemlig til Europas siste diktatur for å skolere hviterussisk ungdom i organisasjonsarbeid og samfunnsdeltagelse?

Vel vitende om at vi alle kunne bli sendt rett hjem, lot vi spørsmålet stå ubesvart til vi hadde kommet oss inn i landet. Da vi omsider var ved grensen gikk passeringen uten problemer, dog uten at Lukashenko ante om vårt formål ved turen. Oppdrag snikdemokratisering kunne begynne!

Hviterussland er en politistat, og delegasjonen erfarte fort at det var ikke mye nytt for oss å lære om demokrati. Vi fikk imidlertid satt vår forståelse av demokrati i et nytt perspektiv. I landet der det i utgangspunktet ikke er forsamlingsfrihet er det ikke lett å drive organisasjonsarbeid. Og aktivitetene vi drev med anses i tillegg å være regimekritiske. Våre aktiviteter kunne i verste fall kan medføre frihetsstraff eller bøter.

«Selv om planøkonomibrød kanskje ikke er det aller beste, finnes det også lyspunkter i Europas siste diktatur. Potetchipsen er utsøkt». Legger et smilende medlem av internasjonalt utvalg, Henrik Hoem til.

De faglige inntrykkene som fulgte bidro til å øke vår egen forståelse for hvor bra vi har det her i landet. Vi fikk muligheten til å skolere våre hviterussiske partnere om demokrati og om hvordan organisasjonsarbeid påvirker demokratiet. Vi satt igjen med følelsen av at dette gav våre unge venner et innblikk i det å leve i et demokratisk land, med muligheten til å påvirke samfunnet gjennom aktiv deltagelse. Ønsket om en demokratisk utvikling var til å ta og føle på, og våre skoleringer ble mottatt med stor entusiasme.

Foruten bare de seriøse spørsmålene ble det også plass til både norsk- og hviterussisk kulturkveld, og sightseeing i Minsk. Det må nevnes at tørrfisken og kaviaren vi hadde med fra Norge ble svært godt mottatt.

Europeisk Ungdom ser frem til å fortsette arbeidet med å snikdemokratisere Hviterussland, og gleder oss til Free Belarus aksjonen den 18. mars neste år.