Nikolai Astrup tildelt Årets Europeer

– Akkurat nå er Norge like langt unna EU-medlemskap som kenyanske Philip Boit var medaljer under ski-VM.

Høyres Nikolai Astrup (32) erkjenner at det ikke blåser noen EU-vind i landet. I går ble han tildelt prisen «Årets europeer». Rundt 80 ungdommer fra Europeisk Ungdom var samlet til årsmøte i Bergen. Europa-ungdommen mener at Astrup er Norges dyktigste politiker når det handler om å diskutere aktuelle Europa-saker.
– I motsetning til 168 andre stortingspolitikere som diskuterer politikken i etterkant når den er vedtatt i EU, sier leder Anne Margrethe Lund.

«Blindpassasjer»

I fjor var det statsråd Erik Solheim (SV) som fikk prisen. Ikke for sitt nei til EU-standpunkt, men for sitt arbeid for miljøkampen. Astrup takket i går for tilliten. Han understreker viktigheten av fortsatt å kjempe for EU-medlemskap, til tross for at det ikke er høyt oppe på den politiske agendaen. Den unge Høyre-politikeren mener at Norge er en blindpassasjer på den europeiske reisen, uten innflytelse og uten muligheter for å legge premisser.

Raljerte med Gro

Han raljerte med Gros slagord om at det er typisk norsk å være god, og at man tilsynelatende er tilfreds med å sende den årlige sjekken til fattige fettere i Øst-Europa. I Norge er det typisk norsk å være selvgod, spesielt etter VM, sa Astrup, som brukte idrettsspråket for å karakterisere Norges rolle. – Vi sitter på sidelinjen når 27 andre land spiller kamp.
De unge EU-tilhengerne er paradoksalt nok lite tilfreds med det europeiske datalagringsdirektivet, som Norge er i ferd med å vedta. Landsmøtet vedtok en resolusjon hvor de ber Erna Solberg om å fristille og ikke bruke partipisk på de elleve Høyre-representantene som er imot direktivet.

– Vi kan være uenig i mye av det som vedtas i EU. Det er mulig å være for norsk EU-medlemskap, men samtidig være imot enkeltsaker, som datalagringsdirektivet, sier Lund til BA.