Møt årets EU-akademikere: Vetle Langedahl

bilde av Vetle LangedahlFrem mot EU-akademiet 17.-19. januar vil vi presentere hver av de utvalgte deltakerne i det som ligger an til å bli nok en god toppskolering i Europeisk Ungdom. En av disse er Vetle Langdedahl (18) fra Hammerfest i Finnmark. Langedahl har partipolitisk bakgrunn fra Høyre, og er for tiden leder i Finnmark Unge Høyre. Han har valgt å fordype seg i Area of Freedom, Security and Justice (AFSJ) som tema opp mot EU-akademiet.

Hva er AFSJ?
AFSJ er en rekke lover og systemer som sikrer fri flyt av mennesker, sikkerhet og rettigheter i EU. For oss nordmenn er kanskje Schengen og den europeiske unions domstol som vi kjenner best til fra AFSJ, forteller Langedahl.

Hvorfor trenger vi det?
Det vi har å tjene på å være med i AFSJ, er at vi får EU-pass, rett til å stemme ved parlamentsvalg og en fot innenfor ved flere sikkerhet-og politisamarbeid. Når jeg startet med fordypningen i dette stoffet, oppdaget jeg likevel at vi er allerede veldig integrert i AFSJ, mye på grunn av EUROPOL-samarbeidet og Schengen-avtalen, hevder Langedahl, og legger til: Dette viser jo at vi egentlig ikke er så langt unna et fullverdig medlemskap.

Det vi taper på å stå utenfor, er for eksempel stemmeretten ved parlamentsvalgene. Dette gjør at vi ikke får sagt vår mening i Europa, vi får ikke satt våre saker på dagsordenen! I tillegg driver EU mye bra arbeid når det kommer til bekjempelse av menneskehandel, og her kunne vi lært mye av EU, bare ved å selv være med på arbeidet, avslutter Langedahl.

Langedahl er en av 8 deltakere på årets EU-akademi. Deltakerne er plukket ut av akademisjefene Snorre Skjevrak og Andreas Bjelland Eriksen, som også arrangerer årets toppskolering. Årets EU-akademi vil besøkes av EUs ambassadør til Norge, Helen Campbell, NHO-direktør for internasjonalisering og europapolitikk, Tore Myhre, samt tidligere Europeisk Ungdom-nestleder og nåværende kommunikasjonsrådgiver i JKL, Anders Høgalmen.

Dette er de utvalgte til EU-akademiet 2014:

• Maren Aasan (18 år, Nord-Trøndelag)
• Marius Olaussen (22 år, Hordaland)
• Stian Michalsen(23 år, Oslo)
• Fredrik Justnæs (18 år, Rogaland)
• Lena Førde (20 år, Sogn og Fjordane)
• Caroline Enoksen (18 år, Rogaland)
• Vetle Langedahl (17 år, Finnmark)
• Bjørn Olav Østeby (18 år, Akershus)

Kontakt:
Snorre Skjevrak: snorre@europeiskungdom.no, tlf. 412 52 066.