Møt årets EU-akademikere: Maren Aasan

EU-akademiet er Europeisk Ungdoms toppskolering. Årets EU-akademi finner sted i Oslo 17.-19. januar. Blant årets faglige innledere kan vi nevne EUs ambassadør til Norge, Helen Campbell, og NHO-direktør for europapolitikk og internasjonalisering, Tore Myhre. Akademisjefene Snorre og Andreas har tatt imot søknader i hele høst, og har plukket ut totalt 8 deltakere. Maren Aasan (18) fra Verdal i Nord-Trøndelag er en av disse.

Alle deltakere på EU-akademiet har selv valgt et tema å fordype seg i. Maren Aasan har valgt jordbrukspolitikk, herunder EUs Common Agricultural Policy (CAP).

– Om Norge blir ordinært medlemsland i EU vil norske bønder få tilgang til de samme støtteordningene som jordbruket i EUs medlemsland. For eksempel tjener svenske melkebønder 0,95 kroner mer per liter på grunn av støtten som blir kanalisert gjennom EU, sier Aasan. 

Maren Aasan har partipolitisk bakgrunn fra Høyre, og er for tiden 1. nestleder i Nord-Trøndelag Unge Høyre. Hun har tidligere vært elevrådsleder, leder av Verdal ungdomsråd og tillitsvalgt i Elevorganisasjonen, samt leder i Innherred Europeisk Ungdom.

Aasan beskriver seg selv som «ekte nordtrønder» i sin søknad til EU-akademiet, og ivrer etter å fordype seg i norsk og europeisk jordbrukspolitikk.

– Norske bønder er opptatt av god distriktspolitikk og levende næringsliv og jordbruk over hele landet. EU har hatt en omlegging av landbrukspolitikken med mål om å satse på bygdeutvikling. Vårt naboland Sverige mottar 35 milliarder kroner til utvikling av distriktene gjennom EUs distriktsprogram, fortsetter Aasan.

Hun vedgår samtidig at jordbruk ikke bare er et lokalt spørsmål.

– Handel er viktig for å hjelpe utviklingsland. EU importerer årlig landbruksprodukter for ca. 500 billioner kroner fra disse. Man må se lengre enn sine egne landegrenser, og bidra til vekst også i andre land, avslutter Aasan.

Dette er de utvalgte til EU-akademiet 2014:

• Maren Aasan (18 år, Nord-Trøndelag)
• Marius Olaussen (22 år, Hordaland)
• Stian Michalsen(23 år, Oslo)
• Fredrik Justnæs (18 år, Rogaland)
• Lena Førde (20 år, Sogn og Fjordane)
• Caroline Enoksen (18 år, Rogaland)
• Vetle Langedahl (17 år, Finnmark)
• Bjørn Olav Østeby (18 år, Akershus)

Kontakt:
Snorre Skjevrak: snorre@europeiskungdom.no, tlf. 412 52 066.