Møt årets EU-akademikere: Fredrik Justnæs

bilde av Vetle LangedahlI anledning EU-akademiet 17.-19. januar vil vi presentere hver av de utvalgte deltakerne i det som ligger an til å bli nok engod toppskolering i Europeisk Ungdom. Totalt 8 deltakere er etter en lengre søknadsprosess plukket ut av akademisjefene Snorre Skjevrak og Andreas Bjelland Eriksen.
 
Fredrik Justnæs fra Rogaland er en av årets deltakere. Han er for tiden leder i Rogaland Europeisk Ungdom og har partipolitisk bakgrunn fra Høyre. Han har valgt å fordype seg i EUs bankunion:
Bankunionen er et overvåknings- og bailoutorgan bestående av tre deler. Bankunionen oppstod som en konsekvens av finanskrisen i 2007/2008, og skal være et sikkerhetsnett for at skattebetalerne ikke skal måtte betale for bankenes kollaps eller gjeldsproblemer. De tre delene består av et felles tilsynsorgan, en felles mekanisme for banker i fare for å kollapse og en felles bankinnskudsgaranti, forteller Justnæs.
Den europeiske sentralbanken vil ikke ta over norske banker om vi skulle bli medlem av Bankunionen, mener Justnæs:
Dersom vi så skulle innføre bankunionen her hjemme, vil ESB kun ha mulighet til å inngå i en administrativ rolle over en periode for å stable banken på beina igjen. Utover det har ESB eller EU ingen reell mulighet til å kontrollere norske banker.
Europeisk Ungdoms landsstyre har tidligere stilt seg negative til norsk medlemsskap i Bankunionen, men Fredrik Justnæs argumenterer for at Norge har mye å hente i et medlemsskap i Bankunionen:
Norge vil kunne tjene på finanssamarbeidet ved at bankene skal betale for sine egne tap, fremfor at den norske stat eller skattebetalerne skal måtte betale gjelden deres. Dette vil spare norske skattebetalere for store summer dersom de største bankene skulle få like store problemer som de opplevde under finanskrisen. En bankunion vil også føre til større stabilitet og sikrere utsikter for finans- og banksektoren, mener Justnæs.
Deltakerne har i løpet av dagen diskutert Bankunionen, klima, økonomi, østutvidelse og handelsrelasjoner. Også EU-ambassadør Helen Campbell og NHOs europadirektør Tore Myhre har besøkt akademiet, og tatt del i diskusjonen og bidratt med sine synspunkter, til stor glede for de over gjennomsnittlig interesserte tilhørerne. Diskusjonen går videre på EU-akademiet hele helgen, følg oss på #EUtopp på twitter og på facebook.
 

Dette er de utvalgte til EU-akademiet 2014:

• Maren Aasan (18 år, Nord-Trøndelag)
• Marius Olaussen (22 år, Hordaland)
• Stian Michalsen(23 år, Oslo)
• Fredrik Justnæs (18 år, Rogaland)
• Lena Førde (20 år, Sogn og Fjordane)
• Caroline Enoksen (18 år, Rogaland)
• Vetle Langedahl (17 år, Finnmark)
• Bjørn Olav Østeby (18 år, Akershus)

Kontakt:
Snorre Skjevrak: snorre@europeiskungdom.no, tlf. 412 52 066.