Kroatia trer inn i EU

Den 1. juli trer Kroatia inn i Den europeiske union, og utgjør dermed det 28. landet i samarbeidet.

Det tidligere Jugoslavia har vært gjennom flere kriger, og vært på grensen til folkemord helt frem til tusenårsskillet.  Kroatia løsrev seg fra Jugoslavia for over 20 år siden. Allikevel var landet politisk ustabilt helt frem til valget i 2010, hvor Ivo Josipovic ble valgt til president. Den nye presidenten lovet å skape et moderne og europeisk Kroatia, og med FN-medlemskap i boks gjenstod kun medlemskapet i Den europeiske union.

Kroatia søkte medlemskap i 2003 og ble tildelt offisiell kandidatstatus ett år senere. Prosessen og forhandlingene frem mot medlemskap ble gjort vanskelig av Slovenia. Grunnen var en grensekrangel mellom landene, og endte med en blokade av forhandlingene fra Slovenia. De to statene la stridigheten bak seg i 2009 etter en avtale ble signert, og siden har prosessen gått som på skinner.

– Det er inspirerende å se at et land med en så konfliktfylt historie kan finne enighet, solidaritet og vennskap med nabolandene sine, sier lederen av Europeisk Ungdom, Agnes Árnadóttir.

I år får Josipociv gjennomført løftet sitt om et europeisk Kroatia. Folkeavstemningen i fjor ga et klart flertall for et medlemskap, og presidenten uttalte i den sammenheng at han så frem til at hele Europa skulle bli hans hjem.

Nå gjør Europa seg klar til å motta det nye landet med fest og sprell. Til og med det euroskeptiske Storbritannia har en egen kampanje for Kroatias inntreden. Kroatia selv har satt av 670 000 euro til festen, og lover fest i Zagreb 30. juni. Selveste dagen vil bli feiret i Brussel med en offisiell seremoni for landets president, statsminister og parlamentspresident.

– Det er en glede å se Kroatia nærme seg et EU-medlemskap. Hvem vet, kanskje Norge blir nestemann, smiler Árnadóttir lurt.