Kandidatene grilles

Cecilia Malmström klar for utspørring. Bildet er hentet fra Flickr-strømmen til Europaparlamentet. https://www.flickr.com/photos/european_parliam

I disse dager pågår det en utspørring av alle kandidater til den nye EU-kommisjonen. Selv for erfarne politikere kan man anta at dette er en utfordrende opplevelse. Det knyttes stor spenning til hvilke av kandidatene som ikke overlever høringene, da Europaparlamentet har for vane å hive ut minst én eller to i løpet av prosessen.

Kandidatene til den nye EU-kommisjonen er nominert av sine egne medlemsland, og i september fikk de tildelt sine politiske ansvarsområder av Jean Claude Juncker som er innstilt som kommisjonspresident. Hele prosessen avsluttes med en avstemming der europeiske folkevalgte avgjør om kommisjonen som helhet har deres tillit. Før man kommer så langt skal alle de håpefulle gjennom en grilling i de relevante komiteene i Europaparlamentet.

Til nå har flere kandidater komfortabelt blitt anbefalt av sine komiteer. Dette gjelder blant andre svenske Cecilia Malmström (ALDE) som er nominert som handelskommissær. Det er imidlertid minst tre kandidater som sliter. Tibor Navracsics (EPP) fra Ungarn, som skal få ansvar for sivilsamfunn og kultur, har fått mye kritikk for sin rolle i den ungarske regjeringens hardhendte fremferd med politiske motstandere og NGOer. Europaparlamentets kulturkomite har utsatt avstemningen. Navracsics framtid er usikker. Spanske Miguel Arias Canetes (EPP) høring endte også i utsettelse da de folkevalgte stiller spørsmål ved hans økonomiske interesser og rot rundt informasjonen han har oppgitt om det.

En annen kandidat som sliter er Storbritannias Jonathan Hill (ECR). Han har fått ansvar for finansielle tjenester. Europaparlamentet har tidligere ikke hatt særlig tålmodighet med David Camerons forsøk på å skaffe særordninger og unntak for Storbritannia spesielt for å beskytte finanssektoren i London. Europaparlamentarikerne er usikre på om Hill kommer til å arbeide for europeiske interesser, og ikke kun for britiske. Det gjelder spesielt en kontroversiell avgjørelse fra 2012 der Europaparlamentet vedtok absolutte grenser på hvor store bonuser bankansatte kunne få utbetalt, og som de britiske konservative er høylytt imot. Jonathan Hill har blitt innkalt til å møte komiteen på nytt før de bestemmer seg.

Høringene fortsetter på fredag og hele neste uke. Etter planen skal hele kommisjonen opp til avstemning 1. november.