I år støtter vi ikke Hviterussland …

JEF… i år skal vi dømme frarøvelse av demokratiske rettigheter. 18. mars er det klart for en Europaomspennende aksjon for å vise at vi står sammen om demokratiutvikling og menneskerettigheter, og at vi skal huske litt ekstra på hvordan det er å være i Hviterussland og Ukraina.

I åtte år har Young European Federalists (JEF), Europeisk Ungdoms paraplyorganisasjon, organisert den pan-europeiske “Free Belarus”-aksjonen hver 18. mars. I 2013 ble aksjonen arrangert av en rekke ulike organisasjoner og utspilte seg i over 100 byer over hele verden. Budskapet var endog det samme: fordøm Europas siste diktatur.

Nå står demokratiet i fare i Europa. Trusselen kommer ikke bare fra diktatorer i post-Sovjetstater, men fra ulike grupper og situasjoner over hele kontinentet. I Hviterussland har situasjonen vært alvorlig i mange år, mens trusselen i Ukraina oppstod i november i fjor. I tillegg skyller en bølge av nasjonalisme og ekstremisme over Europa.

– I år skal Europeisk Ungdom ta del i aksjonen for å vise hvor stor pris vi setter på vårt demokrati, og for å sende et signal om at vi ønsker at alle mennesker, både innenfor og utenfor Europas grenser, skal ha disse fundamentale rettighetene, sier leder i Europeisk Ungdom, Nikolai Fjågesund.

Går det i tusen knas?

Situasjonen i Ukraina har minnet oss på hvor skjørt demokratiet er, og at vi aldri må ta det for gitt. I tillegg minner det oss om at Europa må stå. Men hvordan står man samlet når det ser ut til at partier med nasjonalistiske og ekstremistiske verdier vil få en stor oppslutning i Europaparlamentsvalget? En ting er hvertfall sikkert: vi nødt til å svare med åpenhet og gjennomsiktighet, og holde fast ved de verdiene vi kjemper for.

– Det er helt umulig for oss som europeere kun å stå og se på dagens situasjon. Vi må handle, sier leder av JEF, Pauline Gessant.

Aksjonen

I år skal vi nok en gang ut og snakke frem demokrati, tirsdag 18. mars.
Sentralstyret oppfordrer alle lokal- og fylkeslag til å avholde et medlemsmøte hvor det lages plakater med teksten «Speak up for democracy». Deretter håper vi dere alle vil kneble statuer rundt om i landet og henge opp plakater. Husk å ta bilde av alt dere gjør! I tillegg er det pluss i boken om dere klarer å arrangere noe mer enn kun statukneblingen, og glem ikke å kontakte deres lokalavis!

Dere finner JEF-flyers i både høy og lav kvalitet.

 JEF sentralt belønner i år:

– Beste aksjon
– Beste dekning
– Beste bilde

Alle bilder skal sendes til eu@europeiskungdom.no i etterkant av aksjonen.

Ved spørsmål, kontakt elise@europeiskungdom.no