Hviterussland – en Sovjetstat i krise?

Europeisk Ungdom og Fantasiforbundet arrangerer en debatt/temakveld om situasjonen i Hviterussland torsdag 13. oktober. Arrangementet er på Litteraturhuset i Oslo fra 19:00. Det er gratis og åpent for alle.


I panelet stiller Martin Paulsen og Berit Lindeman. Martin Paulsen er post doc. ved institutt for fremmedspråk ved Universitetet i Bergen og har studert hviterussisk ved Universitetet i Minsk. Han er også medlem av Raftopris-komiteen. Berit Lindeman er informasjonssjef i Den norske helsingforskomiteen.

Hviterussland har et svært turbulent år bak seg. Etter et meget tvilsomt valg i desember ble Alexandr Lukashenka gjenvalgt som president med et overveldende flertall. Kort tid etter kunne man ane begynnelsen på en økonomisk krise knyttet til devaluering av landets valuta som nå er halvert sammenlignet med i 2010. På toppen av det hele ble metroen i Minsk rammet av et bombeangrep i april. Angrepet krevde 14 menneskeliv og spekulasjonene om hvem som står bak florerer fremdeles.


Hva betyr disse hendelsene for Hviterusslands fremtid? Vil landet isolere seg enda mer og forbli et «museum» fra sovjettiden eller vil hendelsene føre til at progressive krefter tvinger seg frem i det mange omtaler som Europas siste diktatur?

Det blir anledning til spørsmål og kommentarer fra salen.Etter debatten blir det en liten minikonsert med Goylem Space Klezmer. Vi så dette bandet spille fletta av hele Karl Johan på Musikkfest og har gledet oss til å se dem live siden. Goylem Space Klezmer spiller ny norsk klezmer – akustisk, elektrisk, tradsjonell & eksperimentell!

http://www.myspace.com/goylem

«Ny debatt» er en debattserie av og for ungdom som arrangeres av Litteraturhuset og BURO (barne- og ungdomsrådet i Oslo) – denne gangen i samarbeid med Fantasiforbundet og Europeisk ungdom.