Historisk avtale mellom Serbia og Kosovo

Klikk på bildet for å se erklæringen

Europeisk Ungdom jubler over historisk avtale mellom Serbia og Kosovo. Vi er ett steg nærmere Serbisk EU-medlemskap, og et enormt steg nærmere forsoning mellom Serbia og Kosovo. 

Etter et ekstraordinært regjeringsmøte mandag 22. april signerte Serbia en avtale om løsning på alle utestående spørsmål mellom de to landene. Avtalen er en faktisk anerkjennelse av Kosovos uavhengighet ettersom Serbia har forpliktet seg til ikke å motsette seg Kosovos medlemskap i EU når den tid kommer.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton fungerte som mekler i forhandlingene. Dette er nok et tegn på at EUs rolle som fredsprosjekt er like gjeldende i dag som for 60 år siden.

Europeisk Ungdom ser avtalen som et steg for landene mot EU medlemskap, selvom mye gjenstår viser dette et gjensidig ønske om forsoning.

”At Serbia og Kosovo samarbeidet om å arrangere Balkan Training Days i fjor var for oss et stort øyeblikk og nå kommer denne avtalen. Avtalen er ikke bare en seier for landene det gjelder, men for hele Europa. De tar rett og slett et skritt nærmere EU” sier Sarah-Stephanie Skjoldevik, Internasjonal ansvarlig.