Gratulerer med dagen, EU!

I dag fyller traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskapet 60 år! Nettopp denne dagen i 1957 samlet statsoverhodene fra landene Belgia, Nederland, Luxembourg, Frankrike, Italia og Tyskland seg for å signere den banebrytende avtalen som skulle bli starten på den Europeiske Union, slik vi kjenner det i dag.

I Roma-traktaten, som den populært kalles, lå planene for de seks landene klare: de skulle bli mer avhengig av hverandre for å bli bedre sammen. De skulle bli bedre rustet til å møte den nye verdens maktbalanse. Europa skulle ha en felles stemme og ikke bli redusert til en brikke i verden stormaktene kunne flytte rundt.

Mitterand og Kohl holder hender i 1984, for å markere Verdun-slagmarken. Bildet står som et symbol på den fransk-tyske konsolideringen.

Det er en fin feiring, men vi må innse hvor vi står hen. Derfor skal vi samle oss for Europa i dag.

I dag tar mange samarbeid for gitt. Vi er vokst opp med FN, menneskerettigheter og stabile rettsstater. Men i 2017 er det flere som ønsker å bryte ned det arbeidet som er lagt ned for å sikre fred, stabilitet, tillit og mangfold. Partikoalisjoner i EU vil rett og slett legge ned alle EUs institusjoner. Det er en retorikk på avveie som ser ulikhet som trusler.

Vi lever i en tid der EUs prinsipper om samarbeid blir angrepet fra alle kanter.

Og kanskje trenger vi ikke den Europeiske Union. Kanskje vil den kun fylle 60, og ikke noe mer.

Hvitpapiret som er lagt frem i EU vil bli et veiskille. Hvordan vil unionen definere seg selv er opp til politikerne.

Men vi har tro på et Europa hvor vi gjør hverandre bedre, ser det større bildet, ønsker ansvar og forpliktelse til strengere standarder enn vi holder oss selv til.

Vi har en urokkelig tro på mottoet ”United in diversity” og at kamper kjempes ut på forhandlingsbordene og i demokratiske fora, enn på slagmarkene.

Vi ønsker å ta kampen for et felles Europa. Vi ønsker at fellesskap og samarbeid skal fylle 70, 80, 100 og 200 år…

Europeisk Ungdom er en liten organisasjon, som hadde en storhetstid i 1994. Folk møter oss med ”nei” så raskt de hører initialene: ”EU”. I dag er vi langt færre, men vi er akkurat like engasjert.

Ønsker du også å feire europeisk fred, tillit, samarbeid og mangfold kan du enkelt bli medlem ved å sende SMS ”EUNG navn epost” til 1938, og betale 50 kroner med oppfølgingsmelding. Eller så kan du melde deg inn på nettsidene våre, HER.

 

Vi mener at vårt ja til samarbeid er et bedre alternativ enn isolasjon; at vi er sterkere sammen, enn alene. 

16797105_10154069316801895_4369778084185746959_o