God sommer, Europa – takket være EU!

Det er ferietid og mange av oss har planlagt ferietur til Europa. Visste du at du møter EU på hele veien hvis du velger en europeisk ferie? Ikke bare møter du EU i den forstand at du er i land innenfor, men også fordi EU sørger for at hverdagen blir enklere for deg, meg og hele Europas befolkning.

Hvis du har lyst til å starte ferien din i for eksempel Frankrike, vil du få billigere flybilletter takket være EU, som har åpnet opp flymarkedene. Når du lander i Frankrike slipper du å stå i en lang passkontrollkø, men du kan gå rett til bagasjeutleveringen. Hvis bagasjen din viser seg å være ødelagt, skadet eller forsinket, får du denne erstattet hvis du bruker et europeisk flyselskap.

Når du kommer frem til Frankrike, vil du kanskje sende en sms eller ringe hjem. Da vil du slippe å betale alt for mye for den sms’en eller den telefonsamtalen du tar. Dette er takket være EU som har sørget for at teleselskapene ikke lenger kan ta skyhøye priser. Du har har også kanskje lyst til å besøke de franske strendene? Da kan du gå dit i visshet om at badeplassen er trygg. EU kontrollerer nemlig kjemikalie- og bakterienivået i vannet.

Hvis du etter dette drar til Tyskland, kan du takket være EU slippe å veksle valuta fordi både Tyskland og Frankrike har Euro. Hvis du skulle bli syk i Tyskland, kan du få den behandlingen du trenger og har like stor rett til behandling som tyskerne selv. I tillegg trenger du kun å huske EUs felles nødnummer 112 hvis det skjer en ulykke mens i Europa. Da får du den hjelpen du trenger. Når du omsider blir frisk i Tyskland, kan du reise til Tsjekkia som takket være EU i dag er et demokrati med et høyt velferdsnivå.

Hvis du synes Tsjekkia er et fint land og du ønsker å studere der, kan du gjøre dette billig og enkelt takket være EU. Du kan også være sikker på at den uttdanningen du tar er like mye verdt når du kommer tilbake igjen til Norge. Kanskje vil du også ta et halvt år som frivillig arbeider et sted i Europa? Da ligger mulighetene til det der også.

Hvis du etter en stund i Europa hører om en bra forfatter, kan du på grunn av den økonomiske støtten EU gir, finne en oversettelse når du kommer tilbake til Norge. Og når du kommer hjem,vil du kanskje sette på noen episoder av Hvaler eller Varg Veum. Dette er mulig fordi EU har hjulpet til med finansieringen.

Visste du at du i sommer kan reise til hele 16 land i Europa uten å trenge å veksle penger? Eller at du kan slippe de lange passkøene i 26 europeiske land takket være EU? Dette er en del av EU-samarbeidet, dette er en del av din og min hverdag!

EU gir oss et hav av muligheter. I ferien vil du kunne oppleve at ting er lettere enn de var før, takket være EU. EU gir oss muligheter våre foreldre bare kunne drømme om. Du og jeg er hver dag storforbrukere av EU og de godene som EU har sørget for. Det kommer til å komme enda flere rettigheter og muligheter av EU i fremtiden; for oss vil mulighetene bare bli større med et medlemskap i EU.

Det er deilig å være innenforlandet utenfor, men når skal vi bli innenforlandet innenfor?