Èn time etter fredsprisvinneren ble annonsert fredag 12.10.12 la Utenriksdepartementet frem stortingsmelding 5, tilsvaret til Europautredningen. Her er hovedkonklusjonenene i meldingen.
For det første understreker stortingsmeldingen at en samlet regjering anerkjenner EØS-avtalens betydning for norsk økonomi. Det pekes på at Norge gjennomgående er tjent med utviklingen av felles regler og standarder for virksomheten i det europeiske markedet og vist seg å være en robust ramme for det økonomiske samkvemmet mellom landene i EØS-området.
Foruten å peke på kunnskapshullene og informasjonsmangelen knyttet til europapolitikk i Norge, beskriver stortingsmeldingen at det komplekse og stadig mer omfattende forholdet til EU krever nye tiltak. Kort oppsummert skisserer stortingsmeldingen følgende virkemidler:
- Støtte opp om skolens arbeid slik at læreplanene nås, og legge til rette for at det utformes informasjonsmateriell som kan benyttes til støtte i skolens undervisning.
- Bidra til et godt europaforskningsmiljø i Norge.
- Arbeide for å styrke EØS-kompetansen på alle nivå i forvaltningen gjennom opplæringstiltak og bedre utnyttelse av eksisterende kompetanse.
- Arbeide for at alle departementer utnytter muligheten for sekondering av nasjonale eksperter til Kommisjonen best mulig. Regjeringen ser det som ønskelig at også lokale og regionale myndigheter får mulighet til å sekondere nasjonale eksperter og hospitanter til Kommisjonen.
- Arbeide for utplassering av nasjonale eksperter til Europarlamentet.
- Fortsatt legge til rette for god samordning og effektivitet i forvaltningens arbeid med EU/EØS-saker.
- Involvere kunnskapsmiljøer og berørte parter i vurderingen av viktige europapolitiske spørsmål.
Stortingsmeldingen i sin helhet finner du her.
Leder i Europeisk Ungdom Ninni Høver, har følgende kommentarer til meldingen:
”Stortingsmeldingen understreker viktigheten av å øke kunnskapsnivået, i tillegg til å tydelig presisere Regjeringens forståelse av EØS som gunstig og verdifull for Norge. Således skuffer ikke meldingen.
Det er allikevel få konkrete tiltak som er skissert, og pakket inn i defensive formuleringer som «skal tilrettelegge for» og «bidra til». Ergo er det ingen garantier for at viktige og riktige tiltak blir gjennomført. Det er særlig grunn til å tro at lite vil skje- ettersom de to forrige stortingsmeldingene omhandles EU og EØS har inneholdt flere av de samme målene. Det ser heller ikke ut til at foreligger planer om økte bevilgninger i statsbudsjettet til tiltakene.
For øvrig er jeg godt fornøyd med at alle punktene i Europeisk Ungdoms høringssvar er inkludert i meldingen”.
Europeisk Ungdoms kommentar til Europautredningen og forslag til hvordan Norge bør møte de europapolitiske utfordringene, finner du i vårt høringssvar.