– Frykter for opposisjonen i Hviterussland

Det er en trist dag for Hviterussland etter at en eksplosjon på Oktjabrskaja metrostasjon førte til 12 drepte og flere hundre skadede. Nå fryktes det at situasjonen for opposisjonen blir forverret etter angrepet.

Aleksandr Lukasjenko har styrt Hviterussland med jernhånd siden 1994, og er ofte omtalt som Europas siste diktator. Mye tyder på at jerngrepet nå kan bli ytterligere strammet. Nestleder og internajonal leder i Europeisk Ungdom, Marlene Hakkebo, frykter konsekvensene for samarbeidspartnere i Hviterussland

– President Lukasjenko meldte mandag kveld at man må finne de som ønsker å underminere freden i landet. Jeg frykter at dersom de opposisjonelle får skylda for angrepet, så kommer det til å forverre situasjonen betraktelig for de demokratiske kreftene i landet. Kontaktpersonene i vår samarbeidsorganisasjon har etter presidentvalget i desember merket at arbeidsforholdene for uavhengige organisasjoner har blitt stadig vanskeligere og frykter følgene av mandagens eksplosjon. Vi kommer til å følge utviklingen i Hviterussland tett fremover, uttaler Hakkebo.

Hviterussland har siden valget i desember vært preget av politisk uro etter at valget har blitt karakterisert som udemokratisk av flere uavhengige observatører. I demonstrasjonene som fulgte ble nærmere 700 demonstranter arrestert, og mange av dem sitter fortsatt fengslet.

Europeisk Ungdom gjennomfører i år for første gang et samarbeidsprosjekt med en hviterussisk partnerorganisasjon.