Free Belarus Action 2013

Det er igjen på tide å sette et  ekstra fokus på den vanskelige situasjonen i Hviterussland.

 Aksjonen finner sted i Oslo 19. mars kl. 18.00! Facebook event her.

Hviterussland styres av diktatoren Alexander Lukashenko som for fjerde gang har blitt gjenvalgt ved hjelp av valgjuks. Gjennom hans tid har rettighetene til den hviterussiske befolkningen blitt snevret inn mer og mer. De har i dag hverken ytringsfrihet, organisasjonsfrihet eller rett til å klappe offentlig. Befolkningen lider under frykten for tortur og dødsstraff dersom de går imot regimets jernhånd. For de som allikevel våger og blir tatt, venter en urettferdig og forhåndsbestemt rettssak.

Europeisk Ungdom har gjennom flere år samarbeidet tett med ulovlige hviterussiske organisasjoner som setter fremtiden på spill for å kjempe for sine rettigheter.   

I år vil vi derfor gjennomføre en gateaksjon slik vi har gjort flere år tidligere. Den vil bestå av å kneble statuer med munnbind, henger opp plakater med “Free speech for Belarus” og likende. Vi vil så ta bilder av disse og sende de inn til hovedinitiativtageren, som legger dem ut på aksjonens hjemmesider. Her kan du også finne mer informasjon om aksjonen og situasjonen i Hviterussland.

I fjor deltok 85 europeiske byer i aksjonen, og vi står sammen for å vise det internasjonale samfunnet at vi kjemper for et økt fokus på ytringsfrihet og demokrati, og at vi ikke godtar at verdenssamfunnet ser gjennom fingrene på de grusomhetene som utspiller seg i Hviterussland. Aksjonen har økt i omfang, både i antall byer og antall deltakere, siden oppstart, og vi håper å se en likende trend i år også.

For mer informasjon om hva som skjer hvor, sjekk Facebooksiden til Europeisk Ungdom, både sentralt og lokalt. Hvis du har et ønske om å arrangere en aksjon i din by, eller har spørsmål rundt dette, ta kontakt med sarah@europeiskungdom.no