Europeisk Ungdom fordømmer voldsbruken i Tyrkia

Drap og innskrenkning av frihet pågår for fullt for fjerde døgnet. Når skal Norge handle?
– Det er viktig at norske politikere tar avstand fra det tyrkiske politiets overdrevne vold mot fredelige demonstranter, sier Agnes Arnadottir, leder av Europeisk Ungdom.

Likegyldighet og nedgradering
Demonstrasjonen som begynte som en protest mot å fjerne én av Istanbuls få grønne lunger, har utviklet seg til en nasjonal protest mot det sittende regimet. Mennesker samler seg i gatene for å demonstrere mot president Recep Tayyip Erdogan (AKP) og hans regime som har blitt mer og mer autoritært.

– Å nedgradere egne borgere til «ekstremister» som Erdogan har gjort, er forkastelig. Bildet blir ikke bedre av at presidentens likegyldighet har kostet flere borgere livet, sier Arnadottir.

Like stille som tyrkiske medier
De tyrkiske mediene meldte ikke noe om demonstrasjonene i lang tid, og tyrkernes eneste kanal til informasjon har vært sosiale og utenlandske medier.  Erdogan gikk i går ut og sa at sosiale medier var den verste trusselen mot samfunnet, før han sjokkerende nok forlot landet for å gjennomføre en planlagt utenlandsturné.

– Den verste trussel mot samfunnet og demokratiet er ikke Twitter og Facebook, men restriksjoner i forsamlings- og ytringsfriheten. Å bli slått eller gasset ned fordi du som borger ønsker en forandring, er ikke slik vi ønsker oss Europa, sier Arnadottir.

Ingen norske myndigheter har sagt noe om angrepene, samtidig som Det europeiske parlamentet har oppnådd over 20 underskrifter som tar avstand fra bruken av vold fra ulike europeiske land. Hvis vi i Norge skal bevare vårt rykte som fredsnasjon så må våre myndigheter kunne fordømme den pågående voldsbruken in Tyrkia.

 – Vi ønsker oss et fredelig Europa som holder sammen i små og store kriser, og akkurat nå er det viktig å vise at vi tar avstand fra unødvendig bruk av makt og vold.