Europeisk Ungdom fordømmer nytt diktatur i Europa

mac_ivan/(CC BY 2.0)

Ukrainas parlament, Verkhovna Rada, la torsdag 18. januar frem en rekke nye lover som praktisk talt fratar borgerne de siste demokratiske rettighetene de har hatt. 

Demonstrasjonene som har foregått i Ukraina, bedre kjent som «Euromaidan», ble startet som et krav om mer europeisk integrering etter president Viktor Yanukovych utsatte signeringen av en frihandelsavtale med Den europeiske union. 

Les mer: Ukrainske protester mot vraking av avtale med EU

 – Denne utviklingen mot et diktatur i Europa er et illevarslende tegn for de fredelige demonstrantene som ønsker en europeisk tilnærming. Det minner oss på hvordan diktatorer svarer når folket går mot dem, og det krever at Europa står sammen om å gi tilsvar på slik behandling, sier presidenten av JEF Europe, Pauline Gessant. 

Årlig demonstrerer Europeisk Ungdom og resten av JEF-seksjonene i Europa mot det vi har kalt «Europas siste diktatur». Viktor Lukashenko i Hviterussland har i en årrekke forbudt fri presse, forsamlingsfrihet, organisasjonsfrihet og ytringsfrihet. 

– Det er med tunge hjerter vi må anerkjenne at han ikke lenger er alene om å frata europeere sine grunnleggende rettigheter, sier sentralstyremedlem i JEF Europe, Espen Berg-Larsen.

Les mer: Snikdemokratisering av Hviterussland

Bye-bye rettsstat 

Hvis de nye lovforslagene blir signert av presidenten kan borgerne bli fengslet i opptil tre år for å distribuere «ekstremist» materiell, de kan få ti til 15 år i fengsel for å delta i «masse-forstyrrelser», de kan få syv år for å true en politikonstabel og opptil tre år for å samle informasjon om statsansatte. Regjeringen kan forby internettilgang for borgerne, og de vil trenge statens godkjennelse for å delta i organisert politisk aktivitet. Fundamentale rettigheter om en rettferdig saksgang blir ignorert. Selv om man er anklaget for noe som kan gi opptil flere års fengsel, kan man dømmes i retten uten selv å være til stede.

Den europeiske union må forhandle videre med president Yanukovych for å sikre ukrainerne disse rettighetene, og det er av den største betydning at statslederne i de europeiske land overtaler Russland til ikke å stå i veien for en europeisk tilnærming for Ukraina. 

For en gangs skyld sier ja-siden NEI. Hjelp oss å spre ordet om hvilken retning utviklingen i Ukraina har tatt, ta et standpunkt og bli med Europeisk Ungdom å si NEI til et nytt diktatur.

Endre ditt coverphoto og ditt profilbilde på Facebook: