Europeisk Ungdom besøker Barcelona

For tredje året på rad arragerte Studenter for EU Oslo, i samarbeid med Europeisk Ungdom Oslo, sin årlige studietur til en kriserammet europeisk storby. De to foregående årene har turen gått til Rekjavik og Dublin, og i år stod Barcelona for tur. 

I det katalonske parlamentet

Det var 23 entusiastiske og spente studenter og elever som stilte opp på Gardermoen søndag klokken 06.30. Reisen gikk smertefritt og etter en kjapp tur på hostellet var det duket for en lærerik og god omvisning i gamlebyen med vår flotte guide Ann- Marie.

Det faglige opplegget startet med besøk hos European Institute of Public Administration (EIPA). Gruppen fikk en grundig innføring i utfordringene ved å drive effektiv og god offentlig administrasjon i Europa. Gode foredragsholdere og interessant tema førte til godt faglig utbytte hos hele gruppen.

Det faglige høydepunktet var imidlertid besøket i det katalanske Parlamentet. Dagen viste seg nemlig å være historisk. En knapp time etter at gruppen ankom parlamentet gikk den katalanske presidenten på talerstolen og annonserer, som den første i historien, ønske om katalansk løsrivelse fra Spania, og nyvalg. Bakgrunnen for dette er at over to millioner mennesker tok til gatene i Barcelona 11. september for å demonstrere for løsrivelse. Også denne dagen var det markeringer utenfor parlamentet. Senere besøkte vi også hovedkontoret til det kristendemokratiske partiet som kjemper for katalansk løsrivelse. Denne debatten har for alvor blusset opp i Spania og vil bli spennende å følge i tiden fremover.

Gruppen har hatt anledning til å bli godt kjent med både byen og hverandre. Sammen har gruppen utforsket strender, kultur og uteliv. Høydepunktene har vært mange med flotte restaurantbesøk og tur i Segrada Familia for å nevne noe.

Det er bred enighet om at turen til Barcelona har vært en stor suksess og høstens absolutte høydepunkt for deltakerne. Tusen takk til styret i Studenter for EU Oslo for en flott tur. En spesiell takk til Elise som var reiseleder og Andreas Bareid som var vår mann i Barcelona.