Europeisk oppgjør med hatprat på internett

Sentralstyremedlem Kasper Holm reiser onsdag 06.11 sammen med Eirik Rise fra Skeiv Ungdom og Joakim Lossius fra Norsk folkehjelp til Europarådet i Strasbourg, for å delta på en konferanse i regi av den europeiske NO HATE SPEECH-kampanjen. På konferansen deltar representanter fra 43 av medlemslandene i Europarådet for å diskutere hatefulle ytringer i samfunnet og hvordan man skal ta til motmæle.

− Kampanjens hovedmål er å bygge et europeisk nettverk som jobber for å få oppmerksomhet rundt hatprat på internett. Det er viktig å gi et tydelig signal om at hets på internett og ellers i samfunnet ikke er greit. Altfor mange hatefulle ytringer får stå uimotsagt i kommentarfeltene. Formålet er at økt oppmerksomhet vil gjøre det mindre akseptabelt å spre hat, sier Holm.

Hatprat defineres av Europarådet som alle ytringer som sprer, oppfordrer eller rettferdiggjør rasisme, fremmedfrykt og antisemittisme. Samt diskriminering og fiendtlighet mot etniske, religiøse eller seksuelle minoriteter. Europarådet er spesielt bekymret på grunn av oppblomstringen av hatprat på internett gjennom sosiale medier og ved at man kan spre hat anonymt.

Deltagerne på konferansen deles opp i arbeidsgrupper som tar for seg spesifikke områder der hatprat florerer. Kasper har valgt å delta i arbeidsgruppen om hatprat i onlinespill.

− Jeg har selv opplevd hvor frekke folk er med hverandre i onlinespill, spesielt i dataspill der man spiller mot hverandre. Etter ganske mange timer foran PC-skjermen har jeg blitt kalt mye rart, og ofte kan det bli veldig ubehagelig både fra lagkamerater og motstanderne. Konkurranseinstinkt i og for seg påkrevd for å spille den typen spill, men i mange tilfeller går det altfor langt.

NO HATE SPEECH-kampanjen har siden i høst vært aktiv i mange europeiske land, men slår til for fullt i Norge først etter nyttår. En rekke norske ungdomsorganisasjoner står bak den nasjonale kampanjekomiteen som planlegger både nasjonale kampanjedager og lokale arrangementer.

I verste fall kan hatprat være en trussel mot ytringsfriheten og demokratiet i Europa hvis folk ikke tør å ytre seg fordi de ikke orker på grunn av hets eller i ekstreme tilfeller blir truet til å tie stille. Vi har sett noen eksempler på dette i Norge der aktive samfunnsdebattanter har blitt utsatt for så mye sjikane at de ikke deltar i samfunnsdebatten lenger. Noen har til og med blitt overfalt på gata i Oslo. Jeg håper og tror at denne kampanjen kan bedre debattklimaet både i Norge og Europa, sier en reiseklar Kasper Holm.