– Et springbrett, ikke en tvangstrøye

debattmøte 180809webPaal Frisvold, leder i Europabevegelsen, mener Europautredningen er det beste som kan skje for Europasaken og håper at flere vil se at EØS og EU er et springbrett, ikke en tvangstrøye.

”For mange ser på EU og EØS kun som en tvangstrøye, noe som tres ned over hodene våre. Jeg håper at Europautredningen vil føre til at flere får øynene opp for de mulighetene Norge får gjennom EU og EØS. For Norge og nordmenn er EU et springbrett”, sier Frisvold til europeiskungdom.no.

Sejersted-utvalget har signalisert at de er overrasket over hvor stort omfanget av Norges samarbeid med EU er. Frisvold deler ikke denne overraskelsen, men er forbauset over at selv ekspertene mangler et helhetlig bilde.

”Jeg er ikke overrasket over omfanget, men derimot forbauset over at ekspertene er overrasket. Hvis ledende akademikere og fagpersoner ikke kjenner omfanget, hvordan skal da mannen i gata ha et begrep om hva dette betyr?”

”Vi trenger mer faktabasert og objektiv kunnskap. At det er et flertall i folket for EØS viser at folk trenger informasjon”, uttaler Frisvold.

Europautredningen gjennomgår alle Norges avtaler med EU – og Frisvold mener det er viktig at betydningen EU har for en rekke samfunnsområder nå får økt oppmerksomhet.

”Se bare på norsk klima- og miljøpolitikk. På en rekke områder har EU bidratt til å styrke og utvikle vår politikk og vårt engasjement. Tilsvarende gjelder for forskning og utvikling».

Frisvold tror 17. januar 2012 blir en merkedag i norsk Europapolitikk, og oppfordrer nå alle EU-tilhengere å bruke debattrommet som nå skapes til å løfte Europadebatten.

”Regjeringen har gjort sitt. Nå er det opp til oss på ja-siden å suge på sukkertøyet og holde debatten i gang i lang tid. Jeg er spesielt glad for at Europabevegelsens innspill er i tråd med konklusjonene til utvalget. Det viser at vi har et godt utgangspunkt for å ta debatten videre”, avslutter Frisvold.