En hyllest til Europa!

EU’s unionsdag den 9 mai ble feiret av Europeisk Ungdom over hele landet. Det ble arrangert seminarer, tvitret, utvekslet gratulasjoner, endret profilbilder, blogget og vervet til den store gullmedalje.

Europadagen feires 9. mai hvert år til minne om Schuman-erklæringen. Erklæringen var startskuddet for tanken om et tett europeisk samarbeid, som skulle sikre frihet, fred og vennskap i Europa. Som kjent er EU-prosjektet i dag et velutviklet og unikt samarbeidsprosjekt som har sikret vitale rettigheter for europeere.

Det fortjener en feiring. De største arrangementene fant sted i Bergen, Tromsø og Oslo.

I Bergen ble dagen markert på Torgallmenningen, med appeller fra Europabevegelsen (v/ Geir Kjell Andersland), Unge Høyre (v/ Petter Haraldsen), Unge Venstre (v/ Mathias Fischer), Europeisk Arbeiderungdom(v/ Natalie Milde) og Europeisk Ungdom (v/ Erik Dale).Samtlige av talerne understreket hvor mye EU har betydd og stadig betyr for fred og samarbeid i Europa. Etter endte appeller gikk veien til puben Biskopen for europils og quiz.

 «Oppmøtet var godt, været bra og vi fikk oppmerksomheten til flere forbipasserende», uttalte den fornøyde fylkesslederen i Hordaland Amalie Skar, etter markeringen.

I Oslo arrangerte Oslo Europeisk Ungdom seminar på Litteraturhuset. Blant innlederne var ambassadør Hugo Østergaard-Andresen, kommentator i Dagens Næringsliv Kjetil Wiedswang og leder for Europautredningen Fredrik Sejersted.

I Tromsø inviterte Europeisk Ungdom Troms i samarbeid med Europabevegelsen til foredrag om Schuman og Norges forhold til Eurosonen på Verdensteateret. Temaet for foredraget er «Europas økonomiske utfordringer» ved tidligere finansminister Per Kristian Foss og leder av Unge Venstre, Sveinung Rotevatn.

Trondheim hadde stand i gågata med Europabevegelsen, og med påfølgende mingling på Peppes pizza. Leder i Trondheim Europeisk Ungdom Eirik Fjell var fornøyd med engasjementet for dagen;

«Det var EU-flagg, EU-kake og Euforisk stemning» fortalte Fjell i etterkant av dagen.

Ellers ble det skålt for Europa i Stavanger, flagget i Aust-Agder og alle lokallag i organisasjonen. Markeringene ble lagt merke til av mange, blant annet i Dagbladet som publiserte flere av tweetsene til Europeisk Ungdommere i spalten «Kvitring» påfølgende dag.

Det ble også blogget på Europdagen. Les innleggene på Europeisk Ungdoms blogg, «Vårt Europa» her.