Eastern European Training Days i Kiev

Denne helgen er vi i Kiev for å delta på Eastern European Training Days (EETD). Sammen med ungdomsorganisasjoner fra hele regionen diskuterer vi situasjonen i Ukraina, aksjonen «democracy under pressure» og menneskerettigheter.

10438181_10152346628981895_3546642385347044248_nDen 21. november var det ett år siden protestene på Maidan startet. Denne hendelsen har gått under forskjellige navn hvorav Euromaidan anvendes i vestlige medier. Ukrainerne selv kaller imidlertid hendelsen «The revolution of dignity.» Dette illustrerer at protestene ikke bare handlet om EU VS. Russland, men om å stå opp mot korrupsjon og for de menneskerettighetene som europeisk samarbeid bygger på. Kun ved bevaring av grunnleggende demokratiske rettigheter kan man oppnå et «verdig» Ukraina, var beskjeden fra demonstrantene.

For to måneder siden ble det underskrevet en våpenhvile mellom separatistene og den ukrainske regjeringen, en våpenhvile som ble brutt imens vi har vært her. Dette setter ting i perspektiv og forsterker motivasjonen for økt samarbeid og debatt gjennom Eastern European Training Days.

«Det som tilsynelatende er russiske tanks krysser grensen i Øst-Ukraina samtidig som vi sitter inne i et konferanserom i Kiev. Det setter ting i perspektiv og understreker viktigheten at vi er her og diskuterer hvordan fredlig og demokratisk samarbeid kan etableres i regionen» – Camilla Walstad, ansvarlig for turen.

10828149_10152385867521895_7411997107357339961_o

I etterkant av seminaret hadde to av deltakerne, Agnete Djupvik og Anne Helene Bakke, et innlegg om Ukraina i Aftenpostens Si;D som er tilgjengelig her.

I løpet av helgen har vi besøkt EU-delegasjonen i Ukraina og politisk rådgiver Per Enerud. Han redegjorde for den politiske situasjonen i dagens Ukraina og de utfordringer landet står overfor. Handelsavtalen med EU legger et godt grunnlag, men løser langt fra alle problemer innenriks. Vi har også fått møte den franske freelance-journalisten Sebastien Gobert som ga oss interessante perspektiv på den nåværende konflikten i landet og de ulike syn på konflikten. I tillegg har deltakerne fra Europeisk Ungdom holdt skoleringer om sosiale medier, debatteknikk og politiske kampanjer.

Mer om Eastern European Training Days:

EETD er et samarbeidsprosjekt mellom Europeisk Ungdom og lignende ungdomsorganisasjoner i Øst-Europa: nærmere bestemt Ukraina, Hviterussland, Moldova, Aserbajdsjan, Georgia og Armenia. Prosjektets mål er å sette ungdom i stand til å skape bærekraftige organisasjoner og fremme samarbeid over landegrenser i sine respektive sivilsamfunn. Seminaret er en forlengelse av Europeisk Ungdoms mangeårige prosjekt i Hviterussland.