– Dere tuller med feil fyr!

”Vårt land vil ikke ha noe mer av meningsløst, vrøvlete demokrati. Jeg advarte dere. Folkens, dere tuller med feil fyr”. Dette er en av uttalelsene til president Aleksandr Lukasjenko etter valget i Hviterussland rett før jul. Det er oppsiktsvekkende at en president innrømmer å være en diktator. Like oppsiktsvekkende er det at Åge Fjeld (Ny Tid 24.12 2010) ser på dekningen av Hviterussland som et angrep på sosialismen. Kritikken mot Lukasjenko er ikke sosialismehets. Det er derimot vesten som med rette påpeker at folket i Hviterussland mangler fundamentale menneskerettigheter.

Det at presidentkandidater blir banket opp av regimet, at studenter som demonstrerer for demokrati mister studieretten og at mediene undertrykkes viser at Hviterussland er et totalitært regime. Hviterussland trenger ikke mer Lukasjenko; Hviterussland trenger demokrati og en ny retning. En retning hvor det er lov å ta ordet mot styresmaktene uten å være redd for om man har en studieplass eller jobb å gå til dagen etter. Eller frykte fengselsstraff for den saks skyld.

Hviterussland må gå i en retning som gir studenter lov til å organisere seg og folket rett til å stemme i frie demokratiske valg. Landet må gå i en retning der folket ikke blir konstant overvåket av myndighetene. Dekningen av valget i Hviterussland og den berettigede kritikken mot regimet i således om et nødvendig forsvar av grunnleggende menneskerettigheter.
Mener Åge Fjeld virkelig at det er greit å frata studenter studieplass fordi de ønsker et annet styre? Det er selvforklarende at noe er galt da over 600 mennesker, inkludert fem presidentkandidater, blir arrestert i forbindelse med valget på grunn av dette ønsket.

Europarådet, EU og Helsingfors-komiteen er blant dem som mener det har pågått systematisk juks i valget. Siste nytt fra regimet er at de vurderer å forby partiene som deltok i demonstrasjonene da ”valgresultatet” forelå. OSSE får ikke lenger ha et kontor i Minsk. Dette er ikke tegn som vitner om et godt samfunn – slik Fjeld argumenterer for.

Antallet land som har gratulert Lukasjenko med ”valgseieren” sier også sitt, kun tretten land har anerkjent Lukasjenkos seier. Blant dem land med frynsete demokratisk rykte;  Kina, Cuba, Russland og Libya. Det er på tide å få øynene opp for at dette diktaturet snarest må få sin ende.

Menneskerettighetssituasjonen i landet er kritisk. Jeg kunne listet side opp og side ned med punkter som belyser hvordan situasjonen i Hviterussland er i dag, noen uker etter valget. Jeg velger kun noen få: Det tok åtte dager i KGBs varetekt før presidentkandidat Vladimir Niekliayev fikk møte advokaten sin. En advokat som kunne fortelle om et ansikt med merker etter å ha blitt slått. Eller at sjefsredaktøren for Charta 97 fortsatt er såret etter å ha fått juling i varetekt.

At president Lukasjenko offentlig har uttalt at det ikke er så ille å bli slått i hodet av en kølle når man har vært med i en demonstrasjon illustrerer hvordan situasjonen er.
Åge Fjeld, kritikken mot Lukasjenko er et forsvar for de som kjemper hver dag i Hviterussland for bedre menneskerettigheter, ikke et angrep på sosialismen.