Storbritannia er en av Norges aller viktigste handelspartnere, samarbeidspartnere og allierte. Europeisk Ungdom håper selvsagt at de velger å forbli en del av Europa. Vi mener at nasjonalstatens makt styrkes av europeisk samarbeid, gjennom at 28 land får til mer sammen enn ett og ett land for seg selv. I tillegg vil et eventuelt Brexit føre til stor usikkerhet, både for økonomien, for britiske innbyggere i EU og EU-borgere som bor og arbeider i Storbritannia.
Likeledes trenger EU britene. Det europeiske kontinentet star overfor en rekke felles utfordringer: klimaendringer, mennesker på flukt som trenger beskyttelse, en høy ungdomsledighet, internasjonal kriminalitet. Alle disse utfordringene krever felles løsninger og alle gode krefter behøves. Verden trenger mer samarbeid, og Storbritannia er en viktig del av Europa. Sånn bør det fortsette å være.
Hva er Brexit/Bremain?
23. juni skal britene avgjøre om de forlater EU eller ikke. En eventuell utmeldelse fra EU har blitt forkortet Brexit og står for «British exit». Med Bremain menes det at Storbritannia bør forbli i unionen.
Årsaken til at det avholdes folkeavstemning er at den britiske statsministeren David Cameron lovte en folkeavstemning om britenes EU-medlemskap dersom han vant parlamentsvalget i 2015. Mange peker på at årsaken til folkeavstemningen er at det konservative partiet har tapt mange velgere til det høyrepopulistiske partiet UKIP (United Kingdom Independence Party). Deres hovedsaker er å forlate EU og å begrense innvandringen.
Dette er ikke første gang britene får sagt sin mening om EU. Kun to år etter at Storbritannia ble medlem av EU, ble det hold en avstemning om hvorvidt de skulle forbli. Da valgte 67 % av velgerne ønsket å bli.
Ingen medlemsstater har forlatt EU tidligere, så hva som vil skje ved en eventuell Brexit er usikkert. Det EU-traktatens artikkel 50 sier, er at landet og EU har 2 år på seg til å forhandle frem en løsning. Både ja- og nei-siden i Storbritannia er enige om at EØS-løsning ikke er et alternativ for britene. Norge har blitt trukket frem som et skrekkeksempel fordi vi Norge må godta rundt 75 prosent av EUs lover, uten å ha innflytelse over hvordan de lages. Mer om hva som skjer etter avstemningen.
Valgresultatet er spådd å komme en gang tidlig fredag morgen.
Følg Europeisk Ungdom på valgdagen
På torsdag arrangerer vi en valgvake på Kulturhuset i Oslo i samarbeid med blant annet tankesmien Agenda. Utover kvelden vil flere Storbritannia-eksperter uttale seg om valget i tillegg til at valgsendingen streames på storskjerm. Sentralstyret vil kommer med løpende oppdateringer fra arrangementet.
Følg oss på sosiale medier: Facebook, Twitter, Instagram og Snapchat (@europeiskungdom).
For pressehenvendelser: ta kontakt med Nikolai Fjågesund på tlf. 464 30 515.
Videre lesning
Kirsti Methi | Generalsekretær i Europabevegelsen | «Storbritannias alternativ»
Henrik Kvadsheim | Leder i Europabevegelsen i Rogaland | «Brexit-debatten kler av Norge og EØS»