Forbrødring på Balkan

Balkan Training Days 2011Europeisk Ungdom gjennomførte den niende utgaven av Balkan Training Days forrige uke. 30 deltagere fra åtte land (Vest-Balkan pluss Norge) møttes i Ohrid til fire dager med organisasjonsbygging, politiske debatter og kulturell utveksling.

Marlene Hakkebo, 2. nestleder og internasjonal leder i Europeisk Ungdom, trekker frem søknaden fra JEF Kosovo og JEF Serbia om å få arrangere neste års seminar sammen som det store høydepunktet.

«At våre søsterorganisasjoner i Kosovo og Serbia i fellesskap ønsker å arrangere Balkan Training Days 2012 er svært gledelig. Det oppleves som at en av prosjektets store barrierer er brutt. Dette er en unik mulighet som har åpnet seg opp i løpet av årets seminar – og  det er ingen tvil om at vi skal gjøre alt vi kan for å fasilitere dette viktige arbeidet. Det er slike resultater vi ønsker å oppnå. Derfor er jeg både stolt og glad etter årets prosjekt», uttaler Hakkebo.

Balkan Training Days 2011 IIBalkan Training Days 2011 ble gjennomført i idylliske Ohrid – som er definert av UNESCO som et «World Heritage Site». I tillegg til politisk og organisatorisk arbeid ble deltagerne godt kjent med makedonsk og vest-balkansk kultur gjennom besøk til sentrum i Ohrid, kulturell aften med musikk, dans og mat, samt internasjonal aften med smakebiter fra alle deltagerlandene.

I løpet av helgen organiserte og gjennomførte deltagerne også en aksjon mot dagens strenge visumregime i Europa. Budskapet var enkelt: Flere land må inkluderes i Europas visumfrie sone. Det er ikke holdbart at statsborgere i land som Tyrkia, Moldova, Kosovo og Hviterussland behandles som annenrangs europeere.