Árnadóttir om Kroatia på TV2 Nyhetskanalen

Utvidelsen av EU er en historisk begivenhet som ikke går upåaktet hen i Europa og i Norge. Som en del av markeringen og nyhetene rundt inntredenen til Kroatia, ble Europeisk Ungdom invitert til TV2 Nyhetskanalen søndag 27. juni.

Agnes Árnadóttir ble møtt med mørke utsikter til utvidelsen av et kriserammet land i en kriserammet union. Lederen av Europeisk Ungdom påpekte  at Kroatias medlemskap ikke er en bekymring for EU, men tvert imot en forhandlingsprosess som har pågått i mange år og som endelig skal fullføres 1. juli.

Programleder Jan Ove Ekeberg påpekte videre i sendingen hvordan flere anser utvidelsen som en del av fredsprosjektet, og at punktum for krigene og urolighetene på Balkan nå settes.

– Vi i Europeisk Ungdom har vært svært engasjert på Balkan, og har hatt fredsprosjekter pågående i ti år i den regionen. Vi har til og med fått Kosovo og Serbia til å arrangere og planlegge et seminar sammen, svarte Árnadóttir fornøyd.

Hun påpekte at denne utvidelsen handler om en forankring av freden i Europa, og at det er en forsikring av de politiske verdiene, målene og prinsippene som Europa og EU har.

– Jeg tror alle landene på Balkan vil inn i EU. Det handler om en garanti av freden, sa Árnadóttir.

Siste spørsmål Árnadóttir fikk tidlig på morgenen, handlet om hvordan Kroatia vil bidra i EU.

– Det er veldig viktig å ha med alle landene fra den regionen.  Det er en fredsgaranti for dem, og til Europa tilfører de kultur, språk og mangfold. Det er tross alt dette EU og Europa står for: forening i mangfold, avsluttet Árnadóttir.