25 år med demokrati i Polen

8C0A3929.viewI går var det 25 år siden det første demokratiske valget i etterkrigstidens Polen. Det er en dag verdt å huske, for ikke å glemme hvor vi har vært og hvor vi er nå.

Etter andre verdenskrig ble flere land i Europa satt under administrasjon av USA, Frankrike, Storbritannia og Sovjetunionen. Polen, som i 1939 ble delt mellom Tyskland og Sovjetunionen, hadde blitt gjenstand for massiv ødeleggelse, krigsforbrytelser og folkemord.

I Potsdam sommeren 1945 ble de allierte partene enige om at ingen polsk regjering skulle anerkjennes før frie valg ble avholdt. Verken folkeavstemningen i 1946 eller valget til nasjonalforsamlingen i 1947 er anerkjent som reelle valg. Polen ble til folkerepublikken Polen, og havnet under kommunistisk styre til 1989.

4. og 18. juni 1989 ble det avholdt valg til den polske bikamerale nasjonalforsamlingen, som består av Sejmen og Senatet. Ikke alle setene var på valg, men alle seter som var på valg tilfalt opposisjonen. Partiet og fagforeningen Solidaritet vant 160 av 161 mandater på valg. Solidaritets partileder Lech Walesa ble året etter valgt som Polens president med 74,3% av stemmene.

Dagen idag markerer hvor vi er – og hvor vi har vært. Hele 2014 gjennom vil vi minnes viktige hendelser i den tidligere østblokken, fra Polen til Bulgaria, i året som forandret så mye for så mange.

Vi minnes alle som måtte bøte med livet under under krigen, og det påfølgende polske diktaturet mellom 1944 og 1989.