10 ting du kan gjøre hjemmefra

De fleste av oss tilbringer mesteparten av tiden i egen bolig. Mens Norge er «lukket» har vi hjemmekontor, lager mat, rydder og går tur i nabolaget. Uten variasjon i hverdagen tar etterhvert kjedsomheten over. Derfor har jeg laget en liste med 10 ting du kan gjøre hjemmefra – helt gratis! 

Skrevet av Knut. Ris, ros, tips og andre tilbakemeldinger kan du sende til knut@europeiskungdom eller 413 25 676.

(1) Eurovision

Selv om årets Eurovision-sending er avlyst, kan du likevel trille terning på årets låter som aldri vil bli fremført i noen Eurovision-finale. Start gjerne med Islands låt. Eller så kan du (og dette anbefaler jeg varmt) grave deg ned i det store Eurovision-arkivet. Etter 64 år med sendinger setter bare fantasien grenser. Du kan for eksempel lytte til alle låtene som har vært på pallen, og kåre en all time Eurovision-vinner sammen med vennegjengen.  

Årets offisielle Eurovision-logo designet av CLEVER°FRANKE.

(2) Fredagsquizen

Hver fredag klokka 12 inviterer Europeisk Ungdom til den store fredagsquizen. Ny quizmaster hver uke, og nye tema. Og nevnte jeg at det er premie? Ta turen innom i lunsjpausen, da vel! 

(3) Gi honnør til noen som fortjener det

Mens vi er hjemme, er det mange samfunnshelter som står på dag og natt for at samfunnet skal gå rundt. Skryt litt av vårt samfunnskritiske personell og den jobben de gjør for oss. Om du selv kjenner noen håper jeg du sender en personlig melding! 

(4) Europautredningen

Bli en ekspert på Norges forhold til EU! Aldri har det passet bedre å pløye gjennom Europautredningen fra 2012. Selv om det er åtte år siden den ble utgitt har nok de færreste av oss klart å lese gjennom alle de 911 sidene. Nå har du en gylden mulighet. Og når du kommer i mål kan du ta fatt på EU-traktatene eller de 11 000+ EU-direktivene som er tatt inn i EØS-avtalen. 

(5) Bli hekta på en ny podkast

Gått lei av å lese Europautredningen? Hvis du først er så EU-nerd at du i det hele tatt begynte, bør du sjekke ut podkasten Politico EU Confidential. Her har du et vidt spekter av ulike tema å lære mer om. I tillegg får du siste nytt om det som skjer inni EU-bobla fra journalistene som er der.

(6) Sommerleir

Mist ikke motet – det kommer lysere og bedre tider. Forhåpentligvis er alt dette over i god tid før Europeisk Ungdoms sommerfestival i august. Vi lover sol, sommer og at det blir deilig å være norsk i Danmark. Meld deg på nå, så har du noe å se fram til! (Det er helt uforpliktende, og om noe dukker opp kan du melde deg av helt til juli.)  

God stemning sommeren 2019!

(7) Democracy Under Pressure

Syns du er kjipt at Hviterussland fortsatt er Europas siste diktatur? Eller at den polske regjeringen holder på å ta kontroll over medier og domstoler? Bli med på kampanjen vår «Democracy Under Pressure» sammen med ungdom fra hele Europa. Når demokratiske prinsipp utfordres er det vår plikt å gi beskjed – også når Covid-19 herjer.  

Her kom det jammen meg akkurat en artikkel i Aftenposten om hvordan den ungarske regjeringen utnytter koronakrisen til å få enda mer makt på bekostning av demokratiet. Not okay!

Sentralstyret i Europeisk Ungdom 2020.

(8) Ring en venn eller slektning

Ta kontakt med en venn du ikke har snakka med på lenge, og hør hvordan det går. Hvis du ringer med telefonen vil jeg minne om at du ringer gratis i hele EU/EØS, så her må du ikke la deg stoppe av stengte landegrenser. Du må gjerne benytte anledningen til å spørre om vennen din vil bli med i Europeisk Ungdom, så kommer Europa enda litt nærmere.

Det er lett å bli ensom i et stengt samfunn, og desto viktigere at vi tar vare på hverandre <3

(9) Sjekk ut NRK-arkivet

De som kjenner meg vet at jeg er over gjennomsnittet glad i NRK. Her er noen europeiske skatter fra statskanalens arkiver:
– Debatt: Partilederdebatten før folkeavstemningen i 1994 (1994)
– Aktuelt: Lille Norge og stormaktene episode 3 (2015)
– EU fra innsiden: Hva skjer, Europa (2019) stikkord: finanskrise, migrasjonskrise, brexit
– Portrett: Brexit bak kulissene (2019)
– Musikk: Mer Eurovision <3
– Natur: Eit kontinent vert til (2019)
– Aktuelt: Urix ( for eksempel resultatet av Europavalget i 2019)

(10) «Hva gjør egentlig EU?»

Nei, det er ikke alltid så godt å vite. Men hvis du følger EU-president Ursula von der Leyen på Twitter vil du få en daglig oppdatering om hva EU-kommisjonen gjør i møtet med Covid-19. (Europeisk Ungdom arrangerer dessuten webinar om dette 1. april.) Sjekk ut nyhetssider som Europeisk Politikk, tja til EU, iEuropa eller Handlingsrommet. Og så håper jeg at du følger Europeisk Ungdom på Facebook, Insta og Twitter!

Så glad blir von der Leyen for nye følgere!
(CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP)

Jeg håper denne lista har vært til hjelp. Hvis du klarer å komme gjennom hele lista, og trenger nye idéer til hva du kan gjøre, sender du meg en melding så finner vi ut av det. Dette fikser vi!